HAUGESUND: Konserthussjefen i Festiviteten forteller at huset har rigget seg til med tanke på setekapasitet på 200. Med to seter mellom hver, bortsett fra familier.

– Med 200 på konserter og show har vi en viss økonomi. Hvis kulturhus får ta inn mindre enn 200 på grunn av økt smitte, blir det neppe åpent hus. Vi hadde ti konserter under Sildajazz. og viste flere filmer under filmfestivalen. Det fungerte godt. Både vi og Edda kino skal være best i byen på smitteverntiltak, sier Anfinsen til Haugesunds Avis.

Gode smittevernrutiner

Festiviteten har gode rutiner på smittevern. Konserthuset har tett dialog med smittevernlege Teis Qvale og smittevernsykepleier.

Snart kommer Riksteatret på besøk, og de har med seg egen smittevernplan. Anfinsen har ingen tro på at regjeringen åpner for 500 publikummere i kulturhus. Han tror at koronakrisen kan vare ut 2021, og at det kanskje ikke blir normale tilstander før i 2022.

– Hvordan ser høsten ut på Festiviteten?

– Vi har flyttet mange konserter til neste år. Maria Mena spiller i desember 2021. Britiske Smokie er utsolgt og flyttet til neste år. Fawlty Towers og Dubliners-hyllesten Seven Drunken Nights er også med britiske artister og må flyttes til 2021. Bjørn Eidsvåg og Sigvart Dagsland gjør flere konserter for 200 når de kommer til byen, men har kun en eller to musikere med seg. Artister må tenke nytt. Janove Ottesen gjør to konserter 2. oktober og stiller kun med to som kjører lyd og lys.Tøft for mange framover

– Tror du noen artister vil bukke under koronakrisen?

– Uten tvil, det blir tøft for mange framover. Noen slutter nok som aktive artister og finne seg noe annet å gjøre. Festivalartister vil få tøffe tider. Jeg er glad for at vi har et kulturhus, at vi har sluppet å permittere ansatte. Folk skjønner nok hvordan hverdagen vår er. Vi liker ikke å være tett opp i folk. Jeg forstår fremdeles ikke at busser og fly kan kjøre med fulle seter, mens vi ha redusert kapasitet, sier Anfinsen.

Han er spent på hva kulturminister Abid Raja vil komme opp med av støtte til kulturhus og arrangører. Tidligere har kun artister kunne søke om kompensasjon for tapte inntekter.

– Slik jeg forstår skal vi kunne søke om midler når konserter skal arrangeres for å stimulere kulturlivet. Vi får se hva vi ender opp med, sier konserthussjefen.

Mange millioner under budsjettet

– Hvordan slår koronakrisen ut for Festiviteten?

– Vi ligger mange millioner kroner bak budsjettet. Inntekter har vi ikke hatt siden 12. mars. Fra 1. til 19. desember i fjor hadde vi 19 utsolgte julekonserter. Den måneden hadde vi 10.000 innom huset vår. Folk skal bo på hotell, de skal ha mat og drikke. Per i dag har vi fire-fem konserter som kanskje kan økes til ti. Næringslivet taper mye slik vi også gjør.

– Hvor stort tror du underskuddet blir i Festiviteten i 2020, og hvordan gikk det i fjor?

– Festiviteten ligger med et underskudd på kr 965 000 pr. første halvår hittil i år. I et vanlig driftsår ligger vi bak salgsbudsjettet når vi er på dette tidspunktet, men vi henter oss normalt inn i løpet av høsten da dette er vår beste periode inntektsmessig. I 2019 hadde Festiviteten et overskudd pr. 31. desember på kr 343.000 kroner. I år vil tallene være langt mer usikre. Vi er avhengig av en kompensasjonspakke som treffer bedre enn den forrige for at vi skal komme i balanse i år.

Noen lyspunkt fins det likevel, mener Anfinsen. Kino og konserthus har blitt et nytt kommunalt foretak under navnet Haugesund kino & konserthus KF. Elisabeth Halvorsen er tidligere kinodirektør for Bergen kino og er ny styreleder i selskapet.

– Jeg er kjempefornøyd og har positive forventninger til styret, at det skal jobbe hardt for Festiviteten framover, sier Anfinsen.