Arkeologer har gjort unike funn i Hardangerfjorden

Mer enn 25 ulike skipsvrak ble oppdaget i Hardangerfjorden de siste ukene.

Mer enn 25 ulike skipsvrak ble oppdaget i Hardangerfjorden de siste ukene. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Den siste uken har det blitt avdekket mer enn 25 nye skipsvrak i den dype fjorden.

DEL

HARDANGER [BA]: Selskapet Northconnect planlegger å legge sjøkabel fra Simadalen i Eidfjord, gjennom Hardangerfjorden og Nordsjøen til Peterhead i Skottland. Kabelen skal frakte strøm fra Norge til Skottland, og motsatt.

Traseen er 650 kilometer lang, og arbeidet med å kartlegge bunnforholdene i Hardangerfjorden er nå i gang.

Gjorde søk med ROV

De siste månedene har subseaskipet «Stril Explorer» analysert havbunnen for å finne den riktige traseen mellom Simadalen og Peterhead.

I forrige uke gikk blant andre marinarkeolog Tord Kristian Thode Karlsen ved Bergen Sjøfartsmuseum om bord for å delta i arbeidet med å søke etter skipsvrak i fjorden.

– Vi visste på forhånd at det er veldig mange skip i området, men vi har ikke hatt anledning til å kartfeste dem tidligere. Midtfjords er det veldig dypt, og det krever spesielt utstyr for å lete der. De fleste undersøkelser foregår med dykking, denne gangen gjorde vi søk med ROV (fjernstyrt undervannsfarkost), forklarer Thode Karlsen til BA.

Krever mer undersøkelse

Nettopp fordi fjorden på det dypeste er mer enn 800 meter dyp, er det mye man ikke vet om hva som befinner seg der nede.

– Vi fant totalt over 25 ulike vrak fra ytterst i Hardangerfjorden til Norheimsund. Det har vært gjort undersøkelser videre innover i fjorden tidligere. Det har vært et spennende arbeid å delta i, selv om det har blitt lange dager og netter. Det er slett ikke hver dag man får anledning til å delta på denne typen undersøkelser, sier Thode Karlsen.

Det er mange forskjellige skipsvrak som nå er oppdaget i Hardangerfjorden, både store krigsvrak og mindre privatbåter.

– Hovedtyngden er skip fra tidlig 1900-tallet, mange vet vi foreløpig ikke noe om. Det er en del ukjente og interessante ting som vil kreve videre undersøkelser fra vår side, sier arkeologen.

Fant båt som sank i 1873

Bilder og video skal nå hjelpe dem til å ikke bare kartlegge hvor vrakene ligger, men også historien bak skipene og hvordan de havnet i bunnen av Hardangerfjorden.

– Noen ganger klarer vi å finne ut nøyaktig hvilket skip det er, ofte klarer vi bare å klassifisere skipet. Vi har så langt identifisert noen krigsvrak. De har man gjerne visst om at var gått ned i fjorden, men vi har ikke tidligere visst hvor de lå. De kan ligge mange kilometer unna havaristedet. Vrak som har ligget en stund kan være vanskelig å identifisere, sier Thode Karlsen.

Han kan ikke røpe nøyaktig hvor krigsvrakene ligger, de kan inneholde både levninger etter mennesker og sprengstoff.

Ett av skipene han allerede har identifisert, er en båt som het «Express» som sank i 1873 ved Bølmahuk.

– Det er et spesielt skip som ble bygget i 1872 i Stockholm midt i brytningstiden mellom seil og damp. Det er et hybridfartøy som hadde begge deler. Det var på vei fra Bergen til Hamburg lastet med sild. Alle om bord ble reddet i land, forteller Thode Karlsen.

Denne saken er hentet fra Bergensavisen.

Artikkeltags