Turister værfast på Hardangervidda

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

HARDANGERVIDDA: To tsjekkiske turister på Hardangervidda har meldt fra at de er våte og kalde og at teltet deres er ødelagt. Et helikopter måtte gjøre vendereis på grunn av været.

De to – en mann og en kvinne i begynnelsen av 20-årene – hadde gått fra Finse og skulle til Eidfjord innerst i Hardanger. Vest politidistrikt fikk melding klokken 23 torsdag kveld om turistene som var i trøbbel ved Brattefonnvatnet nord for Dyranut.

– Vi hadde litt problemer med å få kontakt med dem, men etter hvert ringte de oss igjen og sa de var våte og kalde og ikke hadde følelse i beina, forteller operasjonsleder Morten Kronen til NTB.

Det er 5 grader og regn på fjellet. Røde Kors sier de ikke kan komme seg opp til tsjekkerne før fredag morgen. Kronen opplyser at det ble jobbet parallelt med å få et ambulansehelikopter til stedet. Litt etter klokken 3 melder politiet at helikopteret måtte snu på grunn av dårlig vær. De to turistene er informert om at de må vente til hjelpemannskaper kan ta seg inn til dem til fots.

Har fått hjelp

– De er i trygge hender, har fått tørre klær og mat og skal nå gå tilbake til Finse, opplyser operasjonsleder Lars Gitle ved politiet i Hordaland til NTB.

De to – en mann og en kvinne i begynnelsen av 20-årene – hadde gått fra Finse og skulle til Eidfjord innerst i Hardanger. Vest politidistrikt fikk melding klokken 23 torsdag kveld om at de var i trøbbel ved Brattefonnvatnet nord for Dyranut. De var våte og kalde og teltet deres var ødelagt.

Det ble gjort et forsøk på å hente dem ut med et en luftambulanse fra Ål natt til fredag, men de måtte gjøre vendereis på grunn av dårlig vær.

Fredag morgen kom imidlertid Røde Kors-mannskap fra Geilo, som hadde gått fra Finse, fram til de to turistene.

Torsdag kveld måtte et Sea King helikopter måtte avbryte et annet oppdrag ved Tyin i Sogn og Fjordane på grunn av vanskelige flyforhold.

Vest politidistrikt har svært mange redningsoppdrag, noe Kronen blant annet tilskriver topografien på Vestlandet. I år har det vært over 20 oppdrag bare til Trolltunga, som er ventet å tiltrekke seg opp mot 100.000 besøkende i løpet av sesongen

Artikkeltags