Gå til sidens hovedinnhold

Haugaland Kraft forsøker å sminke sitt omdømme – her er et velment råd til konkret forbedring.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Haugaland Kraft forsøker å sminke sitt omdømme – her er et velment råd til konkret forbedring.

Både jeg og andre har i senere tid satt et kritisk søkelys på strømpriser og Haugaland Krafts forvaltning av sin monopol-posisjon som innkrever av nettleie. Statistikken viser ikke bare at kraftselskapet aldri er å finne blant de mest prisgunstige leverandørene av el.kraft. Haugaland Kraft/Haugaland Kraft Nett er også vesentlig dyrere på linjeleie enn gjennomsnittet for sammenlignbare selskaper. Det er derfor ikke til å undres over at Haugaland Kraft sine største eiere - på årevis - ikke har vært på kundelisten. Dette gjelder både Karmøy og Haugesund kommune.

Som avislesere registrerer vi at Haugaland Kraft i disse dager, gjennom storstilt annonsering, forsøker å sminke sitt omdømme. Annonseringen oser av innkjøpt konsulenthjelp, og ikke bare det: I en belærende tone forteller Haugaland Kraft at deres uopplyste kundekrets lider av sju vrangforestillinger med hensyn til kraftpriser og Haugaland Kraft. I den belærende pr-teksten omtales dette som «syv myter».

All forbedring begynner i det det små, i det enkle. Her er mitt tips, og det gjelder melding om feil på gatelys.

Haugaland Kraft har på sin nettside en plass for å melde om dette, men systemet er ikke kundeorientert. Det som skjer er følgende: Du melder for eksempel inn at veglys på stolpe nr. x er ute av funksjon. Til svar får du «takk for meldingen» og intet mer. Du får ingen datert kvittering på at meldingen er registrert, verken på nettsiden eller til den mail-adressen (evt. telefonnummer) du har oppgitt. Du får heller ingen tilbakemelding på når gatelyset kan forventes å bli reparert. Din melding forsvinner i et svart hull. Ventetiden kan bli 2-4-6 måneder, eller mer og du vet aldri når gatelyset blir reparert.

En i min omgangskrets fortalte at han, over en periode på to år, har gjort hele seks henvendelser (både skriftlig og per telefon) for å få reparert et gatelys som fortsatt er ute av funksjon. Han har kontaktet både Haugaland Kraft og Karmøy kommune.

I kontrast til dette forteller en annen: «Når jeg har behov for brøyting til hytta mi på fjellet, sender jeg melding til en lokal bonde. Han responderer kjapt og angir når brøytingen blir utført».

Haugaland Kraft skriver på sin nettside at «vegeier bestemmer nivået på vedlikeholdet og hvilke prioriteringer som skal gjøres når det gjelder utskifting av lamper». For den rapporterende kunden er dette en uinteressant «indremedisinsk» problemstilling. På vegne av «dei så har nåke med det» må Haugaland Kraft kunne gi rask og etterrettelig tilbakemelding til den som melder inn feil på gatelys.

I dag er Haugaland Kraft sin rutine på dette området på nivå med det jeg har opplevd i Russland. Etter en omfattende byråkratisk runddans i forbindelse med salg av en leilighet, var FSB (tidligere KGB) siste behandlingsinstans. Vi spurte FSB om når saken ville være ferdigbehandlet. Svaret var: «Vet ikke». Vårt neste spørsmål var: «Får vi melding eller brev»? Svaret var: «Nei, dere får ta kontakt med jevne mellomrom».

Konklusjon: Makta ter seg, og det er behagelig å kunne holde pågående kunder på en viss avstand.

Kommentarer til denne saken