Bekymret for framdriftsplanen

Tingrettsdommer Signe Lundegård. Foto: Harald Nordbakken

Tingrettsdommer Signe Lundegård. Foto: Harald Nordbakken

Artikkelen er over 5 år gammel

Tingrettsdommer Signe Lundegård er allerede på dag 2 i den ti uker lange straffesaken mot SOS Rasisme-medlemmer, bekymret for framdriftsplanen.

DEL

HAUGESUND: Flere vitner kommer til, og omfattende dokumentasjon kan fort ta lenger tid enn planlagt.

Aktor i saken, politiadjutant Hallvard Gardshol Bjørndal skulle etter planen vært ferdig med sin innledende oversikt over saken i går, men avslutter ikke sin gjennomgang av den kommende bevisføringen før klokka 14.30 tirsdag. Da står åtte forsvarere for tur, før den første av de tiltalte, daglig leder Kjell Gunnar Larsen, får slippe til. Det kommer ikke til å skje i dag.

45.000 dokumenter

Hele rettssaken foregår elektronisk, for andre gang i Haugesund. Første gang var i forrige uke da to andre tidligere medlemmer i SOS Rasisme sto tiltalt og ble dømt for et begrenset forhold i saken. Men nå er det nye aktører som skal håndtere en betydelig større mengde dokumenter på sine skjermer samtidig, og hvor hvert enkelt dokument, ja – hvert enkelt avsnitt – skal finnes fram og merkes som dokumentert etter hvert som det leses opp. Med åtte tiltalte og deres ni forsvarere, dommere, aktoratet og flere politifolk, er det til sammen innpå 30 aktører som skal involveres. Tingrettsdommer Lundegård håper dette raskt vil gå seg til de nærmeste dagene, om framdriftsplanen skal holde sånn noenlunde.

Allerede nå har hun tatt opp spørsmål om å benytte fredagene i hver uke, som i utgangspunktet skulle være fridager i retten.  Det er gjennomgangen av 45.000 dokumenter som bekymrer i forhold til tiden, først og fremst de innsendte medlemslistene, som står sentralt i saken, men også vitneførselen er usikker.

143 vitner

Nå står 143 vitner på listen. Noen få av dem vil bli avhørt på telefon, men forsvarerne har motsatt seg at de mange vitnene som er oppført som medlemmer, forklarer seg på denne måten. De er allerede forskjøvet et pr dager, og aktor Bjørndal har gjort det klart at de får en alvorlig domino-effekt dersom vitnetidspunktet skal flyttes for rundt 150 vitner, mange av dem tilreisende,  hver gang det blir en forsinkelse.

– Har du mye igjen, spør tingrettsdommer Lundegård når klokka nærmer seg 13.00.

Aktor Bjørndal bekrefter at det er en del …

– Du sa du skulle være ferdig til lunsj, repliserte dommeren.

– Jeg sa jeg skulle være ferdig i går, bemerket politiadvokaten. Og fortsetter gjennomgangen, nå om hvitvasking og bounndragelse.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken