Mandag 2. November er årets varmeste dag. Kirkens Bymisjon kickstarter førjulstiden ved å spre varme og omsorg gjennom ullplagg og symbolikk. Vi er overveldet over hvor mange som de siste månedene har strikket oransje skjerf, luer og votter. Tusen takk!

Årets varmeste dag har aldri vært viktigere, og aldri vært vanskeligere. I 10 år har vi delt ut tusenvis av skjerf. Mange har samtidig fått en klem. Vi har oppfordret til nærhet og fellesskap. Til å inkludere, oppsøke og invitere andre inn. I år er alt snudd på hodet. Sosial avstand er blitt et verktøy for omsorg og solidaritet. Vi blir bedt om å begrense antall mennesker vi forholder oss til. Finne oss en sosial boble og holde oss der. Ensomhet og utenforskap forsterkes for de som kjenner på det til vanlig, men vi ser også at det rammer mange flere. Hvem blir nr. 6?

Siden mars har Kirkens Bymisjon opplevd et økt trøkk på mange av våre tilbud. Stadig flere henvender seg til oss med behov for mat, hjelp til å navigere i det offentlige og ikke minst noen å snakke med. Mangelen på sosial kontakt blir av mange fremhevet som det tøffeste.

Regjeringen har kommet med nye restriksjoner i håp om at vi kan ha en «så normal julefeiring som mulig». Årets varmeste dag er også startskuddet for Kirkens Bymisjons juleaksjon «Gled en som gruer seg til jul». Jada, det er lenge til jul. Men om du begynte å grue deg i det sommerferien var over, er den farlig nær. Vår oppskrift for å gjøre jula litt lettere har vært å legge til rette for fellesskap og redusere konsekvensene av fattigdom for barnefamilier. Måltidsfellesskap i hverdagen, gjestebud, førjulsaktiviteter for barn og unge, julaftenfeiring for mennesker i gatemiljøet og over 700 oppfylte julegaveønsker. I år frykter vi at behovene vil være flere og større og spillerommet vårt mye mindre, men vi vil gjøre det vi kan.

I en tid der polarisering, splittelse, avstand og isolasjon preger oss, er behovet for samhold og felleskap stort, mens mulighetene er begrenset. De oransje plaggene vil derfor spille en viktigere rolle enn noen gang. De vil aldri erstatte en klem eller en invitasjon inn i stua til naboen, men de sender et tydelig signal. Der går det en som står sammen med meg. En som heier på et varmere samfunn preget av fellesskap og inkludering. Vi er faktisk ganske mange. Blir du med?

Kle deg i oransje og vær med på å lage en bølge av varme og omsorg over Haugalandet gjennom førjulstida.