Haugesund blir igjen en friby!

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Endelig skjer det: Haugesund vil i 2021 ønske velkommen en fribyforfatter til byen vår. Vi vil igjen åpne våre dører for en forfulgt forfatter/journalist/filmskaper som trenger et trygt bo- og arbeidssted utenfor hjemlandet. Mange mennesker i Haugesund er opptatt av å bidra i arbeidet for ytringsfrihet, både nasjonalt og internasjonalt. Vi er overbeviste om at alle disse deler nå vår glede over at Haugesund bystyre 13.05.20 enstemmig vedtok å reetablere Haugesund som vertskapsby i fribyforfatter-ordningen.

Hva er fribyforfatter-ordningen? Kort fortalt er dette et nettverk av norske og utenlandske byer som gjennom tilknytning til organisasjonen International Cities of Refuge Network (ICORN) tilbyr et trygt tilholdssted for en forfatter som er fratatt sin ytringsfrihet i hjemlandet. Norsk PEN (organisasjon som arbeider for ytringsfrihet), Reportere Uten Grenser og Utenriksdepartementet er samarbeidspartnere og bidragsytere i arbeidet.

En fribyforfatter får et tilrettelagt opphold for seg og familien i sin friby i to år. Denne tida vil forhåpentligvis være et godt utgangspunkt for at forfatteren får ro til å gjenoppta sitt virke i omgivelser som er fri for trusler mot sitt og familiens liv. Etter to år har fribyen ingen forpliktelser overfor forfatteren, men hun/han er sikret varig opphold i Norge.

Haugesund har en god historie som friby å se tilbake på. Fra 2011 – 2013 var vi vertskapsby for den russiske filmskaperen Andrei Nekrasov og fra 2014 – 2016 var vi vertskapsby for den iranske journalisten Sahar Bayati. Nekrasov reiste videre etter oppholdet sitt hos oss, mens Bayati valgte å bli boende. Nå er hun bystyrerepresentant i Haugesund – et strålende eksempel på hva en fribyforfatter kan tilføre vertskapsbyen!

Vi er opptatt av menneskerettighetenes og ytringsfrihetens kår, både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Dette var viktig for oss da vi som medlemmer av ei lokal Amnesty International-gruppe var med på å ta initiativ til at Haugesund ble friby i 2011. At Haugesund tar opp denne tråden igjen og tilbyr støtte til et forfulgt menneske gleder oss enormt. Dette er konkret og meningsfullt arbeid som har stor betydning for den som har blitt fratatt sine rettigheter og sin frihet. Vi ser fram til å være med på å ønske en ny fribyforfatter velkommen til en by som tar ansvar i en verden der ytringsfriheten er under stadig sterkere press.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken