For en haugesunder som i over 30 år har bodd i Oslo og fløyet jevnlig til hjembyen, oppleves det som utrolig merkelig at Haugesund Lufthavn på Karmøy ikke har et skikkelig kollektivtilbud slik de fleste norske flyplasser har. I 2019 er det lite bærekraftig at kommunene Haugesund og Karmøy ikke legger press på den nye flyplasseieren om å få til et slikt tilbud. Det er korttenkt og lite miljøvennlig å legge opp til utstrakt bruk av privatbil.

Det er ingen tvil om at flyplassen har en viktig funksjon for både næringsliv og private i Nord-Rogaland. Reisende som skal til og fra Haugesund lufthavn trenger et kollektivtilbud og det burde vært en del av konsesjonskravene. Det finnes riktignok en flybuss som går til og fra Haugesund noen ganger om dagen.

Si at du reiser fra Oslo til Haugesund 15. mai. Den dagen er det mulig å ta flybussen inn til byen på tre av SAS sine fem ruter, eller to av tre Norwegian-ruter. Alternativet blir privatbil, leiebil eller taxi. Verre er det for oss som skal sørover på Karmøy. Riktignok bare 45 minutter unna med bil. Det går jo ingen bussforbindelse til Skudeneshavn fra flyplassen. Hvis man skal ta buss må man ta flybussen til Norheim og videre med rutebuss til Skudeneshavn.

Her er et mer konkret eksempel fra 15. mai: Norwegians ettermiddagsfly lander 17:25. Flybussen går 18:05 og er på Norheim 18:20 (koster 110 kroner). Rutebussen til Skudeneshavn går 18:44 og er fremme 19:33 (koster 37 kroner). Det tar 2 timer og 8 minutter å komme til Skudeneshavn fra flyet har landet på Helganes. Alternativet er å leie en bil for noen dager eller ta taxi som koster anslagsvis en drøy tusenlapp én vei. Skal du reise på kveldstid går det ingen flybuss. Dette gjelder jo også om du skal til eller fra Haugesund. I verste fall koster det like mye eller mer å komme seg til og fra flyplassen, som selve flybilletten. Det skurrer for meg.

Det burde vært et passasjerkrav og et miljøkrav fra kommunene i Nord-Rogaland at det gikk en shuttlebuss fra flyplassen og ned til hovedveien (Park Inn hotellet), hvor den korresponderte med kollektivtransport nordover og sørover.

Kollektivtransport er en god, bærekraftig og effektiv løsning. Den er billig og miljøvennlig. Og det ville kanskje gjort at flere som sperrer innkjøringen til flyplassens parkeringsområde, fordi de ikke vil betale parkeringsavgift og heller parkerer ulovlig langs veien, heller hadde tatt en billig buss til flyplassen.

Nå venter jeg i spenning på hva lokalpolitikerne og den nye flyplasseieren vil foreta seg på transport-området. Med ambisjoner om flere flyruter, så øker jo bare behovet for transport til og fra flyplassen som vi alle trenger.

Svein Arthur Kallevik, Oslo