HAUGESUND: – Lærerutdanningen har dessverre ikke rekruttert nok studenter til å fylle opp alle plassene på mange år, sier opptaksleder ved HSH, Trine Meling Stokkland.

Kontrasten er høgskolens nye friluftslinje på Stord, som fort ble veldig populær.

HSH er ikke alene om å savne søkere til lærerutdanningen. Tendensen er den samme over hele landet, og utdanningsdirektoratet har satt i gang kampanjen «Gnist» i håp om å lokke flere til de forskjellig lærerhøgskolene.

Tenker penger

Samtidig er det trangt om plassen på nautikk.

– En grunn til at linjer som ingeniør og nautikk trekker mange søkere, er jobbløfter og håpet om lønnen de en dag vil tjene, sier Stokkland.

Lokale rederier har gått ut med jobbgaranti for elever med C eller høyere i snittkarakter. Unike linjer som HMS-ingeniør og branningeniør finnes kun ved HSH.

– Du tjener ikke mest som sykepleier eller lærer, men det er et kolossalt behov i vårt distrikt for begge deler. Så man trenger ikke å bekymre seg for å stå uten jobb etter endt utdanning, understreker Stokkland.

10 prosent menn

Fremdeles er det flest kvinnelige søkere til omsorgsyrkene, og flest menn som vil utdanne seg innen ingeniør og nautikk.

– Noe av dette skylles nok at vi er en høgskole som er yrkesrettet, sier Stokkland. Hun merker likevel en bedring .

– 30 prosent av de som søker seg inn til ingeniørlinjene er nå kvinner. Kun ti prosent av studentene ved sykepleien er menn.

En av dem er Hans Christian Andersen.

Traktorpreik

– Min erfaring er at helsevesenet utvilsomt har godt av å få inn flere menn, sier tredje års sykepleierstudent Hans Christian Andersen.

I eldreomsorgen har han møtte mange eldre menn som satte stor pris på å ha mannlig selskap rundt seg.

– De er ofte noe ensomme, og synes det blir mange kvinner rundt dem. De så ut til å ha godt av noen som rett og slett kunne snakke med dem om traktorer og maskiner, smiler Andersen.

– En fordel med å studere sykepleie er også at man har mange yrkesmuligheter etterpå, på alt fra sykehus til eldreomsorg.