HAUGESUND: Haugesund Sparebank har siden 2008 delt ut bankens kulturpris under åpningen av Kulturnatt.

Summen har lenge vært på mellom 20.000 og 25.000 kroner. I år gir banken kulturprisen et solid løft, og øker summen til 50.000 kroner.

– Vi får en del henvendelser gjennom året om å involvere oss i andre priser, men bestemte oss denne gang for å gi vår egen pris et løft. Vi ønsket rett og slett å heve kvaliteten på den, forklarer André Sæbø, markedssjef i Haugesund Sparebank.

– Henger dette sammen med at Kulturnatt i år feirer 20 år?

– Nei, akkurat det er helt tilfeldig. En fin tilfeldighet, sier han med et smil.

Vil ha forslag

Tidligere har en komité bestående av adm. banksjef, markedssjef i Haugesund Sparebank og Kulturnatt-sjef Tina Røvær valgt ut prisvinneren. Nå åpner de altså opp for forslag utenfra.

– Gjennom vårt sponsorarbeid over flere år føler vi at vi har noenlunde god kontroll på hva som skjer på kulturfronten i regionen vår. Samtidig er det både gøy og nyttig med forslag fra andre. Det kan sørge for at vi blir oppmerksomme på utøvere og sjangre som så langt har gått under radaren vår, forteller Sæbø.

Søknad

Om du har forslag til hvem som bør få årets pris, kan du sende det til komiteen via Haugesund Sparebanks nettside.

Frist for å sende inn søknaden er satt til fredag 14. oktober – én uke før vinneren offentliggjøres under åpningen av Kulturnatt i Festiviteten.

– Vi har faktisk allerede fått inn flere gode forslag. Det første kom bare en liten time etter at vi la ut nyheten på sidene våre.

Engasjement

Statuttene for prisen er:

«Haugesund Sparebanks kulturpris deles ut til enkeltpersoner, grupper eller organisasjoner som har gjort seg fortjent til det gjennom sitt virke innenfor kulturlivet på Haugalandet, eller som oppmuntring til unge utøvere».

– En temmelig rund formulering, ja, men det er også meningen. Vi åpner opp for de fleste, slik at mange kan søke, sier Sæbø.

Søkere trenger ikke bekymre seg over at habilitets-problemer, personlig engasjement eller subjektive meninger kommer til å ødelegge vinner-sjansene til kandidatene deres. Snarere tvert imot.

Sæbø forklarer:

– Engasjement er ingen ulempe. Vi regner jo med at det nå vil komme en del søknader fra folk som kjenner dem de anbefaler. Men vi i komiteen ser først og fremst på begrunnelsene når vi leser søknadene. Vi har også gjort oss noen egne tanker om hvem som kan fortjene prisen, og vil etter hvert sette de beste kandidatene opp mot hverandre før vi bestemmer oss.

– Kan man foreslå seg selv?

– Det kan man gjerne gjøre, selv om det kanskje vil virke litt rart, sier Sæbø og ler.

Haugesund Sparebank er Kulturnatts hovedsponsor. Banken har i en årrekke bidratt med sponsorstøtte til kultur, idrett og frivillige organisasjoner på Haugalandet.

Fakta

Tidligere vinnere:

2015: Pål Jackman

2014: Kammerkoret Bocca

2013: Haugesund barne- og ungdomsteater, Haugesundscenen og Brosteinsteateret/Boals forumteater for ungdom

2012: Berge Ohm

2011: Kompani Haugesund

2010: Elsa Aanensen (Scenekraft)

2009: Christina Bjordal og Rikke Westerlund Lie

2008: Harald Levang