Gå til sidens hovedinnhold

Ro, ro til Lindesnes

Artikkelen er over 10 år gammel

Å ro en 108 år gammel oselver fra Nordkapp til Lindesnes står det respekt av.

HAUGESUND: – Det er total frihet, sier Rolf-Erik Poppe (31) fra Oslo, som sammen med bergenseren Axel Bjørklid (30) er på god vei til å fullføre den formidable roturen. Fredag ettermiddag kom de fram til Haugesund, hvor de slappet av på Indre kai med en velfortjent middag.

Del på Facebook

– Det er fint å komme til Nordens Venezia, sier de to. – Men vi fortsetter etterpå og håper å komme fram til Skudeneshavn før vi tar kvelden, legger Axel Bjørklid til.

Kaffe og speilegg

Fredagsøkten startet de i Langevåg. Da de kom til Mølstrevåg ble de invitert inn til en hyggelig familie på kaffe og speilegg.

– Denne dagen har egentlig vært den tøffeste på hele turen, så vi satte veldig pris på gjestfriheten. Det gjelder forresten på hele turen. Vi har møtt utrolige mange hyggelige mennesker underveis, sier Bjørklid.

Karene startet turen på Nordkapp 4. juni, uten å være sikre på hva de hadde i vente.

– Turen har gått over all forventning. Vi har hatt fantastiske opplevelser ved å komme nær inn på naturen. Spektakulære solnedganger og flotte syn av havørn og reinsdyr under snøkledde fjell, sier Poppe. Irritasjonsmomenter som mygg og gnagsår på hender og rumpe, kommer helt i skyggen av de store opplevelsene.

– Men vi har blitt matleie, sier Bjørklid. Maskoten «Elg» har fulgt dem på hele turen, godt fastbundet til stevnen.

Glade i naturen

Hva som motiverte dem til å ta fatt på maratonturen?

– Vi er glade i å være ute i naturen. Selv har jeg gått Norge på langs to ganger. Nå ville jeg prøve noe annet, sier Poppe.

– Vi ønsket å slå et slag for det å reise ved hjelp av egen håndkraft. Å ro må være den optimale måten å gjøre det på, legger Bjørklid til.

Erfaringene har gitt dem et annet syn på måten kystmenneskene levde på tidligere.

– Vi har lært utrolig mye på turen. Ikke minst forståelselsen av eldre tiders livsvilkår ute ved kysten, sier karene.

Om en uke regner de med å legge til kai i Lindesnes. Da har de lagt bak seg godt over 2000 kilometer, eller rundt 1200 nautiske mil.