Karmsundet stengt etter minefunn

Av
Artikkelen er over 7 år gammel
DEL

KARMØY: En mine stengte Karmsundet en times tid i dag.

Minen ble oppdaget av dykkere før helgen, og i dag ble minen hentet opp.

- Vi fikk indikasjoner fra politiet om at det var funnet miner lenger sør. Derfor engasjerte vi dykkere for å undersøke, og i den forbindelse ble det funnet en mine på fredag, forteller prosjektleder Tone Sivertsen i Kystverket.

Del på Facebook

Forsvaret ble kontaktet for å assistere minefjerningen, og i dag ble oppdraget utført.

Så fort Flaggruten hadde passert like over klokken 15 ble Karmsundet stengt. Under oppsyn av KV «Ålesund»  ble dykkere sendt ned, minen festet under en liten sjark og slept sørover. Utenfor Blikshavn ble minen sprengt.

Besetningen på KV «Ålesund», blant dem fenrik Krister Wannberg fra Haugesund, anslo vannsøylen fra sprengningen til å være opp mot 100 meter høy.

-  300 kilo med sprengstoff. Intakt. Antagelig droppet fra et fly under krigen, sier operasjonsleder Agnar Austerheim ved Haugaland og Sunnhordland politidistrikt.

Ifølge Sivertsen i Kystverket har dykkere nå gjennomsøkt hele området uten å finne flere miner.

- Minefunnet førte til et opphold i helgen, bortsett fra det blir det ikke noen forsinkelser i arbeidet, sier Sivertsen.

Dermed starter arbeidet med å sprenge vekk en grunne like nord for Karmsund bro som har vært til stor irritasjon for sjøfolket, samt Vestre Storeflu som har blitt påseilt flere ganger.

Begge grunnene skal sprenges ned til 12 meters dybde.

Totalt skal det fjernes 13.000 kubikkmeter masse. Massen skal benyttes av Haugesund kommune til å utvinne nytt landareal ved Storasundskjærene.

UNDER ER KYSTVERKETS VIDEO SOM FORKLARER PROSJEKTET I KARMSUNDET:

Artikkeltags