Rehab-rekord for heroinavhengige

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Stadig flere heroinavhengige fått behandling i legemiddelassistert rehabilitering (LAR).

DEL

OSLO: Samtidig har antallet som venter på behandling gått betydelig ned, og de aller fleste som starter i LAR blir i programmet, viser en ny rapport fra Senter for rus- og avhengighetsforskning (SERAF) ved Universitetet i Oslo.

Ved utgangen av 2011 var 6.640 pasienter inkludert i LAR-behandling – en økning på nesten 1.100 fra 2009. Cirka 90 prosent av pasientene som var i behandling ved årsskiftet 2010/2011, var fortsatt i behandling ett år etter.

Sammenlignet med internasjonale undersøkelser er andelen som blir i behandling betydelig høyere i Norge.

– Statusrapporten viser at 40 prosent av alle i LAR ikke hadde noen rusepisoder i 2011, mens 18 prosent kun hadde rusepisoder sporadisk. Dette viser at LAR er veldig bra for mange, og at det hjelper, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap).

Ved siden av å få medikamenter som metadon, Subutex og Subuxone, får pasienten også behandling og oppfølging i spesialisthelsetjenesten og i kommunene.

– Mange har ikke en individuell plan, og oppfølgingen i kommunene må styrkes. Dette jobber vi for å gjøre noe med. I den kommende stortingsmeldingen på rusfeltet, vil samhandling være et sentralt tema, sier Strøm-Erichsen. (©NTB)

Artikkeltags