HAUGESUND: Leif Ove Andsnes spiller sammen med en rekke andre musikere for to fulle hus i Festiviteten i dag. Den tradisjonsrike romjulskonserten er svært populær. Men nå er det slutt for Andsnes.

– Det er greit å gi seg mens leken er god. Dessuten ønsker jeg å prioritere familien i romjula, sier Andsnes som i året som gikk ble pappa for første gang.

Del på Facebook

– Jeg kan selvsagt ikke utelukke en retur en eller annen gang. Men det er slutt for denne gang. Derfor blir de to konsertene i år vemodige, innrømmer 41-åringen.

Tenkepause

Han har vært sterkt forbundet med romjulskonserten siden oppstarten i 1988. Derfor spøker det for konsertens framtid når Andsnes nå gir seg.

– Ja, det er helt åpent om det blir romjulskonsert neste år. Vi må ta en tenkepause, innrømmer primus motor Inge Gilje.

Derfor blir årets konserter en spesiell opplevelse også for ham.

– Ja, det blir vemodig, sier Gilje.

Vemodig eller ikke, Andsnes ser fram til å ta turen hjem til Karmøy og ikke minst til å opptre i Festiviteten.

– Jeg skal kun spille solo i år. Det passet best i forhold til programmet, forteller Andsnes.

Bergensjul

Han har feiret jul i Bergen, med besøk både fra sine foreldre og svigerforeldrene.

– Det har vært en fin jul. Men jeg blir fort lei av kaffeslabberas. Sånn sett har romjulskonsertene vært en kjærkommen jobb i romjula. Det har dessuten vært mye hyggelig kameratskap rundt konsertene. Jeg har virkelig satt pris på å ha vært med på dette, forteller den verdenskjente pianisten.

USA og Beethoven

Etter nyttår går til turen til USA, nærmere bestemt Boston og Philadelphia. Det blir den første av fire USA-turer i løpet av det neste halvåret.

Han er midt inne i et Beethoven-prosjekt. Over tre år skal han ut med tre plater. Den første konserten skal spilles inn til våren, sammen med Mahler Chamber Orchestra.

– Men det blir ikke Beethoven i Festiviteten, forteller Andsnes.

Overraskelser

Det er ikke bare Leif Ove Andsnes som skal vise seg fram under årets romjulskonsert. Det blir også anledning til å oppleve den unge fremadstormende pianisten Bjørnar Kristoffersen Knutsen fra Kopervik. Dessuten vil blant annet Karmøy- tenorene Kjell Magnus Sandve og Ole Morten Velde og sopranen Kristi Anna Isene fra Haugesund opptre.

– I tillegg blir det noen overraskelser, sier Inge Gilje som gleder seg over to utsolgte konserter.