HAUGESUND/KARMØY: Det er Haugaland Brettspillklubb med Einar Hansen i spissen som står bak arrangementet. I år også med NM i Qwirkle. Interessen for brettspill har bare økt de siste årene.

– Vi i Haugaland Brettspillklubb arrangerer spillkveld på Gamle Slaktehuset hver onsdag. I starten var vi heldige hvis det dukket opp fem-seks stykker. I dag er vi så mange som 23 deltakere som benker seg rundt bordene, sier Einar Hansen.
Han er stolt over at klubben er unik på flere områder.

50 prosent kvinner

– For det første er det en aldersspredning i medlemsmassen fra 14 år opp til 77 år. For det andre er halvparten av 30 betalende medlemmer kvinner. Det er ganske unikt på landsbasis, sier Hansen til Nettopp Nå.

Mottoet hans er «Det bor en brettspiller i oss alle» - noen blant annet arrangementet «Midwinter» etter hvert har bevist.

– Da vi arrangerte første gang på Avaldsnes i 2008 hadde vi 20 påmeldte deltakere. I fjor passerte vi 120. Dette er en sosial happening i et inkluderende miljø, der folk får muligheten til å komme seg bort fra dataskjermen en helg og møte andre brettspillere face-to-face over et bord, sier Hansen.
I starten slet de litt med logistikken. I dag teller arrangementskomiteen ti stykker. Alle med fullt fokus på at arrangementet skal fungere optimalt for brettspillerne.

Kommer utenbys fra

I år kommer det spillere fra Stavanger, Bergen og fra Østølandet til Midwinter. Arrangementet starter torsdag og foregår gjennom hele helgen.

I år samarbeides det også med Hyperion - Norsk Forbund for Fantastiske Fritidsinteresser.

NM i familiespillet Qwirkle er en del av arrangementet. I fjor ble Nils Halseid vinner.

– Halseid sier han har som mål å vinne i år også. I fjor deltok mellom 50 og 60 spillere. Jeg gleder meg til å se om det er noen som kan gi Halseid kamp denne gang, sier Hansen.

Han mener at NM i Qwirkle egentlig ikke er så viktig for arrangementet, men at det er viktig for å holde brettspillmiljøene i live er det ingen tvil om.

– Vi snakker her om et spill som vant spillprisen «Spiel es Jahre» i 2011. Vi henter mye inspirasjon fra Tyskland. Der spiller de seks ganger mer brettspill per innbygger sammenlignet med oss. Der finnes også verdens største spillmesse.

Familespill populært

Det er ingen tvil om at brettspill er på vei opp og frem. Litt merkelig når også antall dataspill øker?

– Egentlig ikke. Alle brettspillere spiller nok også dataspill, men det er noe eget med brettspill som stadig flere ser ut til å sette pris på. Her setter vi oss ned sammen rundt et bord, kobler ut hverdagens stress og konsentrerer oss i flere timer om det som skjer på bordet foran oss. Vi har et positivt miljø uten rus og juks, sier Hansen.

– Hvordan er det med bevisstheten blant folk flest i forhold til brettspill?

– Jeg merker at folk har en terskel ved Monopol og Yatzy, men moderne brettspill er noe helt annet. Faktisk finnes det 4.800 brettspill som er ranket høyere enn Monopol, sier Hansen.

Hvor mange forskjellige spill som kommer på bordet i løpet av helgen er helt umulig å si. Det er selvfølgelig lagt opp til et program, men det er også høyt fokus på frispill.

Lørdag klokken 12 er det i tillegg egen barneturnering for barn opp til 16 år.

– Vi gleder oss veldig til helgen og håper flest mulig tar seg tid til å spille med oss, sier Hansen.