Gatejuristene skal gi fri rettshjelp til rusmisbrukere

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

For å unngå å bli en døgnflue i byen, trenger Gatejuristen hjelp.

DEL

HAUGESUND: Onsdag hadde Gatejuristen åpningsseremoni i Festiviteten, for å feire at de nå startet prøveprosjektet i Haugesund. De skal gi fri rettshjelp til rusmisbrukere, med kontor på Kirkens Bymisjon sine lokaler i sentrum.

Det var Valen som tok initiativet for å få Gatejuristen til Haugesund. Han har jobbet i flere år med å realisere dette prosjektet, som nå finnes i 15 byer.

Ga seg aldri

– Vi har i alle år jobbet med mennesker med rusproblemer, og ser daglig at det er behov for rettshjelp. Både det offentlige og private hjelpeorganisasjoner vi har kontakt med, har spurt om dette lenge, noe også rusmisbrukerne selv har gjort. Da var det viktig for meg å komme i gang nå. De har ventet lenge nok nå, forteller Valen.

– Mest av alt er jeg glad for at de rusavhengige nå får en mulighet til å fremme sine behov.

– Vi hadde aldri vært her i dag uten initiativet hans. Han er den mest pågående og staeste personen jeg vet om. Det er altså takket være lokale krefter at vi er her, sier forteller Cathrine Moksness, gründer, advokat og daglig leder i Gatejuristen Oslo.

– Da vi var på vei bort hit, stoppet Arne Valen bilen da han så en rusmisbruker som hadde falt om utenfor kirkens bymisjon sine lokaler. Han løp ut for å ta hånd om personen og ville forsikre seg om at en ambulanse var på vei. Det er ikke mange som går den ekstra milen, stopper opp og ser etter våre klienter, forteller Moksness.

Spleiselag

Gatejuristen startet som et spleiselag i Oslo. Den samme modellen har blitt overført hit. Nå trengs økonomisk støtte.

– Den største utfordringen blir å sikre at dette får en solid lokal forankring. Vi skal ikke bli en døgnflue, vi er her for å bli. For å klare det er vi avhengig av at folk støtter opp om tiltaket, forklarer Moksness.

Det er frivillige jusstudenter fra Stavanger og Advokatfirmaet Eurojuris Haugesund som skal yte fri rettshjelp.

– I dag er dette en satellitt under Gatejuristen Stavanger. For at det skal bli permanent med egen administrasjon, trenger vi både økonomisk støtte og politisk forankring. Vi som advokater ser at det er mange utsatte grupper som ikke får hjelpen de har rett på. Mange faller utenfor de allerede eksisterende offentlige tilbudene som finnes for fri rettshjelp, forteller Silje Christine Hellesen, advokat i Advokatfirmaet Eurojuris Haugesund.

– Jeg vil oppfordre andre lokale til å støtte opp om Gatejuristen. Vi er et spleiselag, selv om advokatene er inne og yter gratis rettshjelp, trenger vi også økonomisk støtte, avslutter Moksness.

Artikkeltags