Få frammøtte, stor enighet

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Sveibuen Martin Haugland hadde tatt turen fra Valevåg til Bleikemyr bydelshus mandag kveld, hvor Haugesund kommune inviterte til det andre av i alt tre folkemøter, hvor intensjonsavtalen for ny kommune mellom Sveio og Haugesund ble presentert.

DEL

POLITIKK: – Jeg er her enkelt og greit for å få høre hvordan Haugesund legger fram avtalen, sier sveibuen etter møtet og fortsetter:

– Det er alltid kjekt å få vite hvordan motstanderen ser på avtalen.

– Motstanderen?

– Det er jo en slags motstander; to som går sammen kan se ulikt på ting.

Foto:

– Ble du beroliget?

– Det var helst politikersvar. Men de kan heller ikke gi andre svar, sier Haugland, som fortalte at han selv ikke hadde konkludert om han hva for eller imot en ny kommune.

– Nei, ikke per i dag.

I så tilfelle tilhørte nok Haugland mindretallet blant de rundt 25 frammøte som hadde møtt opp i Storsalen på bydelshuset denne kvelden; her var et tverrsnitt av haugesundspolitikere som ivret etter å framheve de positive aspektene ved en eventuell kommunesammenslåing mellom Haugesund og Sveio. Dessuten representanter fra administrasjonen.

Bedre velferdstilbud

Ordfører i Haugesund, Arne-Christian Mohn (Ap), var ordstyrer og orienterte også om prosessen som ledet fram til avtalen som ble undertegnet  av ham og Sveio-ordfører og partikollega, Jorunn Skåden, 10. mai i år.

– Bestillingen fra formannskapet i Haugesund var at vi er en liten kommune i areal, og om vi skal utvikle kommunen videre, trengs et større areal. Sveios intensjon er at ved en kommunesammenslåing, kan en få økonomiske muskler til å ta de investeringer som må tas, sa Mohn.

Ordføreren opplyste at alle partiene i Haugesund står bak en eventuell kommuneslåing.

– Vi stiller ikke store krav, fordi vi ser at vi vil tjene på en kommunesammenslåing.

Varaordfører May Britt Vihovde (V) mente at en kommunesammenslåing ville gi et bedre velferdstilbud til innbyggerne i begge kommuner.

– Det viktigste er: Hvordan gi bedre tjenester til våre innbyggere. Dersom disse to kommunene slår seg sammen, får vi de neste ti årene 30 millioner i rammetilskudd, informerte Vihovde, og fortsatte:

– Om vi kommer i en situasjon hvor Sveio sier nei, så blir det ingen kommunesammenslåing i denne omgang.

(Saken fortsetter under bildet)

– Får mye gratis

Flere av haugesundspolitikerne framholdt at de hadde fått med seg at ikke alle i Sveio ser med blide øyne på å slå seg sammen med «storebror» Haugesund. I Haugesund er derimot stemningen en annen, ifølge Jarle Utne-Reitan (H):

– Min påstand er at haugesundere er nøkterne i denne saken, og at de er åpne for en større enhet.

Må huske på at Sveio får en hel by på kjøpet. Og i 2020 har vi ordnet opp i økonomien. De får mye gratis, hevdet Tom Landås (KrF) til allmenn munterhet.

Etter folkemøtet spurte Haugesunds Avis ordfører Mohn om den beskjedne interessen for folkemøtene om sammenslåing av Sveio og Haugesund – tidligere mandag var det et møte på Gamle Slaktehuset hvor rundt 35 interesserte møtte (halvparten av disse politikere og fra administrasjonen).

– Kan bety at innbyggerne er trygge på politikerne. Og alle partiene i Haugesund er jo for å redusere antall kommuner. Eller kanskje dette betyr at det ikke engasjerer. Har vært så mye diskusjon i media. Mange tror kanskje ikke dette angår dem.

Dette synet deler Svein Erik Indbjo (Frp):

– Jeg føler at Haugesunds befolkning ikke er så påvirket i spørsmålet om kommunesammenslåing. Om det hadde dreid seg om med Karmøy, hadde kanskje engasjementet vært større.

Artikkeltags