HAUGESUND: Ordfører Arne-Christian Mohn kalte det 17. mai i juni da han ønsket Hans Majestet Kongens Garde velkommen til Rådhusplassen torsdag. Over tusen mennesker hadde møtt opp, og etter heftige regnskyller i forkant, skinte plutselig solen fra blå himmel.

Elisabeth Hansen og Andrea Rydningen (snart 12) spiller i Rossabø skolekorps, henholdsvis kornett og trompet, og opptrådte selv i Byparken før Gardens minikonsert. De unge musikantene lot seg imponere.

– De er kjempeflinke, sier Elisabeth.

– Jeg kunne godt tenkt meg å begynne i Garden, men da må de smile litt mer, sier Andrea – og smiler.

Hun og søsteren Alma (7) som også spiller i korpset, fikk ta bilde med en av musikantene før opptredenen på Rådhusplassen.

– Det låter knallbra og det er jo litt å strekke seg etter for de unge. Veldig kjekt at de kommer til Haugesund, sier Linda Mattson, som er dirigent for Rossabø skolekorps og også for Skåredalen og Solvang.

Les også: Gardist på hjemmebane

– Vi blir tatt så godt imot

Også for Garden er Norges-turnéene spesielle.

– Vi har vært i Australia og New Zealand tidligere i år, men Norges-turene er kanskje det fineste. Vi blir tatt så godt imot, stemningen er fantastisk og det er jo svart av folk her, sier major Eldar Nilsen.

Etter minikonserten marsjerte til Rådhusplassen, der de viste det komplette marsjprogrammet sitt, til stor begeistring og mye applaus.

– Det var helt fantastisk og fenomenalt, sier Torill Kleppe og Eva Bie fra Haugesund.

For første gang fikk de se Garden opptre, i levende live.

– Jeg håper de kommer oftere, smiler Kleppe.

Flere på Rådhusplassen mente at sist gang Garden besøkte Haugalandet skal ha vært på 1990-tallet.

 

Skudeneshavn og Stord

På vei til Skudenes var Garden innom Nordvegen historiesenter der de sang seg inn som billett.

– Vi kan ikke dra forbi et så viktig historisk sted uten å gå inn. Vi må drive litt folkeopplæring også for de unge gardistene våre, sier major Eldar Nilsen.

Han forteller at det har vært flere lokale musikanter opp gjennom årene. Nå er det, som Haugesunds Avis tidligere har skrevet, åkrabuen Arne Aarhus som er med.

– En dyktig og fin kar, sier Nilsen.

Torsdag ettermiddag er det drilloppvisning under Skudefestivalen, og om kvelden er det storbandkonsert i parken i Skudenes.

Fredag er det konsert i Leirvik, før Garden avslutter turnéen i Bergen.