- Det er aldri offerets skyld

SKADEVIRKNINGER: Psykiske skadevirkninger etter voldtekt er viktig å behandle i etterkant, sier psykolog Joar Øveraas HalvorsenFoto: Morten Veland

SKADEVIRKNINGER: Psykiske skadevirkninger etter voldtekt er viktig å behandle i etterkant, sier psykolog Joar Øveraas HalvorsenFoto: Morten Veland

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

– En av to opplever posttraumatisk stress etter et overgrep, sier psykolog Joar Øveraas Halvorsen. I helgen ble det anmeldt to voldtekter i vårt distrikt. En i Suldal og en i Karmøy.

DEL

HAUGESUND: Øveraas Halvorsen er stipendiat i klinisk voksenpsykologi ved NTNU i Trondheim og sier at det er en tendens til flere voldtekter om sommeren.

Del på Facebook

– Det kan ha en sammenheng med økt alkoholkonsum, og noen peker på at folk er mer lettkledde enn ved andre årstider, sier Øveraas Halvorsen, men understreker at dette er spekulasjoner.

De store mørketallene over voldtekter tror psykologen – som er oppvokst i Haugesund – kan ha mye å gjøre med typen voldtekt.

– Terskelen er nok høyere for å politianmelde en voldtekt hvis en er bekjent av overgriperen, kontra å anmelde en overfallsvoldtekt, sier Øveraas Halvorsen.

Etterlyser spisskompetanse

Han mener psykisk behandling etter en voldtekt er ekstremt viktig.

– Hele en av to opplever posttraumatisk stress etter et overgrep, og det er viktig å behandle dette i etterkant.

– Er helsevesenet godt nok på slik behandling?

– Det kan definitivt bli bedre. En kan som offer bli henvist til personer i helsevernet som ikke har god nok kompetanse på posttraumatisk stress og dermed ikke få den behandlingen en faktisk trenger, sier Øveraas Halvorsen, som etterlyser mer spisskompetanse på området.

Søk hjelp

At det er store mørketall på feltet gjør at Øveraas Halvorsen oppfordrer alle som har opplevd overgrep til å søke hjelp, for å få bukt med psykiske problemer som kan oppstå.

– Jeg opplever at mange av mine pasienter går gjennom hva de selv kunne gjort annerledes. Til det er det bare en ting i si, nemlig at det aldri er offerets skyld, sier Øveraas Halvorsen.

God oppfølging

Overlege ved kvinneklinikken ved Haugesund sjukehus, Kristin Amalie Urnes, sier at det er god oppfølging på Overgrepsmottaket til sykehuset når et overfall har funnet sted.

– Vi har gynekolog, somatisk lege og psykiatrisk sykepleier som er der for å hjelpe, sier hun.

Urnes forklarer at det i samtale mellom psykiatrisk sykepleier og offeret blir diskutert videre psykisk behandling.

– Det finnes ikke et enkelt svar på behandling i ettertid. En må vurdere hver enkelt situasjon for seg, sier hun.

Artikkeltags