Raus:  Ingebjørg Grindheim deler raust av opplevelser og erfaringer med kolleger og kinopublikum.  Svært mange er på nikk eller prat med henne.  Foto: Grethe Nygaard

Mandag finner du ikke lenger dette smilet på kinoen

Alle er på hils med Ingebjørg Grindheim. Om vi er vanlig kinogjenger eller kjendis på Filmfestivalen. I dag har hun sin siste dag på jobb - etter 30 år i kiosken på kinoen. Hun gruer seg til å slutte.
Publisert

I 30 år har hun jobbet i kinokiosken. Og hatt et kontrastfylt liv.

F or jobben har vært viktig i hennes liv. Hun har elsket jobben sin. Alltid følt seg inkludert av sjefene sine og alltid hatt en god tone med kinogjengerne. Ytt service og vært raus med både kjent og fremmed.

– Folk er i godt humør når de skal på kino. Ønsker å oppleve noe kjekt, se en interessant film. Det smitter.

Bare en alvorlig hendelse

Bare en eneste gang i løpet av disse 30 årene har hun opplevd en skikkelig alvorlig hendelse på kinoen. En episode da to rusede personer laget bråk i kafeen som da var i 2. etasje. De to ble bedt om å gå. Men begynte å slåss med folk i kiosken og politiet måtte hente dem.

– Jeg måtte vitne i retten. Det var ikke kjekt. Men jeg sa til de to at jeg håpet det ville gå bra med dem.

Og det er Ingebjørg Grindheim kort fortalt. Raus, blid, serviceinnstilt. Glad i folk. Det går igjen i beskrivelsene om 67-åringen.

Hun tar imot Haugesunds Avis en halvtime før hun skal åpne kiosken på sin tredje siste vakt. Det ringer jevnt i telefonen. Noen vil bestille barneselskap. De er det mange av på kinoen. En gruppe barn er allerede på plass utenfor. De skal feire bursdag her denne regntunge ettermiddagen.

Ingebjørg henter en kaffe mokka til hver av oss. Vi setter oss i salongen.

Den 45 minutter lange kjøreturen fra Vats, der hun og mannen bor, er ikke noe heft. Paret valgte å flytte inn i hans barndomshjem i 2014. Før det bodde de i Britavegen i Haugesund i mange år.

For seks år siden ble hun 50 prosent uføretrygdet. Etter det har hun stort sett jobbet hver tirsdag og torsdag og helger i turnus.

Jan Eggum: Ingebjørg har vært mitt eneste stødige og faste holdepunkt på Filmfestivalen 

Fra Kafe Ritz til kino

De første 20 årene drev hun kino-kiosken for Freia. Senere var Location eier i fire år, og kiosken ble flere ganger kåret til årets beste.Senere overtok Haugesund kommune kiosk-driften. Det var for øvrig Ingebjørg som ansatte sin nåværende sjef Dagmar Iversen.

– Jeg tror dette må være en beste butikken til Haugesund kommune, sier hun.

Før hun begynte å jobbe på kinoen - for altså 30 år siden - hadde hun pølsebu i Skjoldavegen i sju år, gatekjøkken på Norheim, der Oasen nå er i fire år, og sammen med mannen drev hun også Husqvarna i Haugesund i fire år.

Ikke rart at hun ønsker seg pølser på kinoen. Men det har ikke vært aktuelt. Bare under Filmfestivalen og Årets kinodag er det mulig å få kjøpt pølser på kinoen. Da er hun i sitt ess. Edda forsøkte seg i sin tid både med smørbrød, varmmat og frukt. Men det måtte de slutte med. Folk ville ikke ha det.

I ung alder jobbet Ingebjørg også på det som da het Cafe Ritz i Haraldsgata. Flere husker stedet senere som Lord Nelson.

Den gangen var det strengt der, matservering og 4.50 for en halvliter, minnes hun.

Tidene har forandret seg også på kinoen. Før var en maskinist en maskinist, en dørvakt en dørvakt. Nå skal alle kunne alt. Selv jobber ikke Ingebjørg med noe teknisk, selv om hun har vært villig til å lære. En gang i tiden sa Ingebjørg at hun ikke skulle ha mobiltelefon eller pc. I dag server hun en facebookgruppe for folk som vil gå på formiddagskino om tirsdagen. Noen ganger er de 60 som møter. Andre ganger noen få venninner. Ingebjørg selv går på formiddagskino så sant hun har anledning.

Hun setter seg også godt inn i hvilke filmer som går på kinoen. For folk spør gjerne henne om filmene.

Mange kjenner Ingebjørg og er blitt glad i henne. I fjor sommer var hun på ferie i Bergen. Utenfor en kirke i Sandviken stanset plutselig en far med et barn på armen opp.

– Er kinoen stengt nå, siden du kan være her, spurte han.

Da ble hun glad. Hun kjente ikke mannen, men han husket henne godt fra kinoen.

Andre sier – E du her ennå?

Liker å klemme - verst når noen klemmer henne i en sårbar situasjon

Ingebjørg liker å gi folk en god klem. Både når de har det bra og sliter. Verst har hun det selv når noen klemmer henne i en sårbar situasjon. Da blir hun på gråten.

For Ingebjørg innrømmer at hun har hatt et kontrastfylt liv. Hatt rusmisbruk tett inn på livet. Den eldste sønnen døde i juni 2015. Han var rusmisbruker, men døde av hjertestans etter å ha hatt et par gode år.

– Han var en kjær sønn. Det var godt å vite at det var noe annet enn rus som stanset livet hans. I den tunge stunden var det godt å være på jobb. Kjenne at folk så meg og jeg kunne være god mot andre og yte service. Det hadde vært mye verre å sitte hjemme.

I dag gleder hun seg over fem barnebarn og tre barn.

Som en annen kontrast vant hun det hun beskriver som en flott sum i Lotto for noen år siden, uten å ha et eneste riktig tall. Hun ble trukket ut på spillerkortet. Selv om hun sto fram den gangen, ønsker hun ikke å snakke noe om det nå.

Ikke opptatt av kjendiser

Kjendiser har hun ikke vært særlig opptatt av, selv om hun har truffet mange på kinoen. Da Jon Voight (faren til Angelina Jolie) besøkte Filmfestivalen, enset hun det ikke før noen dro i henne og spurte om hun kunne klare å skaffe autografen hans. Hun fikk et godt kyss på kinnet av den kjente skuespilleren og et fint skriv fra han.

Derimot har hun alltid en god drøs med Jan Eggum som hvert år besøker Haugesund under Filmfestivalen.

– Han er skikkelig koselig.

Det mest populære kinosnopet

Vi kommer ikke utenom å snakke om kinosnopet. Favorittsnop nr 1 for kinogjengerne er popcornet. Uten tvil. For unger er små drops i rør populært.

– Popcornet vårt er sjeldent godt, sier Ingebjørg og viser et uttallig utvalg av popcorn i skapet. Noen av eskene er gigantisk store.

Når noen sier det er dyrt, har hun et kjapt svar på lur:

– Det er billigere enn å gå på pub og få vondt i hodet i morgen.

Om hun nå gruer seg til å slutte, så har hun fått spørsmål om å stille som ekstravikar når det trengs.

Det har hun sagt ja til. Ingebjørg Grindheim har fortsatt mye overskudd hun vil dele med andre.
 

Artikkeltags