Har fått tilskudd til å drive salongen sin

LITTERÆR SALONG:   - Til sammen har jeg fått 160.000 kroner i støtte til å drive Litterær Salong, sier leder for salongen, forfatter,  Siri M. Kvamme.

LITTERÆR SALONG: - Til sammen har jeg fått 160.000 kroner i støtte til å drive Litterær Salong, sier leder for salongen, forfatter, Siri M. Kvamme. Foto:

– En tillitserklæring når jeg får støtte fra Norsk kulturråd, Fritt Ord og Haugesund kommune, sier Siri M. Kvamme.

DEL

HAUGESUND: Hun driver Litterær Salong som har sin siste runde denne høsten på Haugesund folkebibliotek onsdag 4. desember.

Litterær Salong har fått 70.000 kroner i støtte fra Norsk kulturråd. Fritt Ord har gitt 50.000 kroner og Haugesund kommune 15.000 kroner.

Dette trekløveret har støttet salongen siden starten, og med fornyet tillit er det fortsatt liv laga for salongen når de går inn i sitt tiende år. Haugesund Sparebank er inne som sponsor med 25.000 kroner. Norsk Forfattersentrum Vestlandet er også inne med midler.

Profesjonell måte

– Hva betyr denne støtten?

– At jeg kan hyre inn forfattere, lønne meg selv og gjøre dette på en profesjonell måte. Jeg gjør alt selv, og er ikke ansatt noe sted, salongen lever fra år til år. Det kan være utfordrende. Jeg jobber hardt for at folk skal vite om Litterær Salong. Publikum kommer ikke av seg selv.

Siri Kvamme kjører fem-seks arrangementer i løpet av året. I høst har alle vært på det nyoppussede Haugesund folkebibliotek. Da Agnes Ravatn og Hallgeir Opedal var innom nylig, benket 130 personer seg i biblioteket.

Det er Siri Kvamme godt fornøyd med.

– Biblioteket er den perfekte rammen rundt salongene. Hyggelige lokaler, godt lydsystem og skjenkeløyve. En vinn-vinn-situasjon for alle parter, sier hun.

Morsom og alvorlig

Onsdagens Litterær Salong åpner dørene for Nina Lykke og byens egen Gaute Sortland. Lykke vant Brageprisen i år for romanen «Full spredning. En legeroman.» Hennes forrige roman, «Nei og atter nei» solgte over 50.000 eksemplarer og er oversatt til en rekke språk. Romanen om fastlegen Elin har også blitt en bestselger.

– Hva gjør at Nina Lykke treffer leserne?

– Bøkene hennes har en helt egen kombinasjon av humor og beisk samfunnskritikk. Det er en energi og sinne i bøkene hennes som gjør henne til en helt spesiell forfatter. Det bobler under overflaten. Folk kjenner seg igjen, eller de kjenner igjen naboen. I denne boken har fastlegen en dårlig dag på jobben, og pasientene får sannelig gjennomgå, sier Kvamme.

En særegen stemme

Gaute Sortland er også kjent som låtskriver og sanger i Bergen Mandolinband. Han har skrevet novellesamlingen «Du er ikke normal».

– Gaute er en særegen stemme i norsk litteratur som vi er heldige å ha i Haugesund. Tittelen på hans forrige bok, kortprosaboka «Korte meisterverk» sier sitt. Han har en annen type humor enn Nina Lykke, og er mer vestlandsk i lynnet. Du skal ikke gjøre vesen av deg. Da kan det gå riktig ille, og det blir morsomt.

Siri Kvamme forteller at over 75 billetter er solgt til salongen onsdag.


Artikkeltags