De lærer deg å forske på slekten din

INNE I SAFEN: Avd. bibliotekar Siri Vikse leter i safen etter lokalhistoriske godbiter. Her fins alt fra private slektssamlinger til konsertplakater og annet lokalstoff.

INNE I SAFEN: Avd. bibliotekar Siri Vikse leter i safen etter lokalhistoriske godbiter. Her fins alt fra private slektssamlinger til konsertplakater og annet lokalstoff. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Vil du komme i gang med slektsforskning? Haugesund folkebibliotek kan hjelpe deg.

DEL

SLEKTSFORSKNING: Haugesund folkebibliotek har en av landets største lokalhistoriske samlinger. I morgen lørdag kan du få hjelp hvis du leter etter familie og slekt.

– Vi får besøk av DIS Haugaland som er spesialister på digital slektsforskning. Jeg er ikke til stede, men Turid Skimmeland som har bygd opp samlingen stiller, forteller Siri Vikse, avdelingsbibliotekar ved den lokalhistoriske samlingen.

Den har litt av hvert å by på. Her fins mye skriftlig materiale. Alt av lokalhistorie fra Haugesund, Rogaland og Sunnhordland blir tatt vare på.

– Vi har en rekke bygdebøker, og vi har en lukket Haugesund-samling. Ikke minst har jeg mye spennende i en safe. Vi samler jo på alt av plakater, gamle telefonkataloger, bøker og annet fra Haugesund, sier Vikse.

Går til bygdebøker

Skal du drive med slektsforskning er haugesunderen født i 1982 et godt eksempel. Hun er selv interessert i slekten sin og har gått til skriftlige kilder. Mye fins digitalt og er lett tilgjengelig, som bygdebøkene for gamle Skåre kommune.

– Min farfar Karl Vikse kom fra Vikse like ved fylkesgrensen. Han er født i 1922, og jeg gikk til bygdeboken «Gard og folk i Skåre» for å finne mer om gården og hvem som bodde der på Søra Vikse. Det fins fire store greiner av Vikse-familien. Min slekt kan jeg følge tilbake til slutten av 1700-tallet, forteller hun.

Farfaren hennes var gift med Bjørg Larsen fra Molde. Denne slekten er det forsket på og går tilbake til 1700-tallet.

Bruke digitale arkiv

– Hva spør folk om som vil vite mer om slekten sin?

– De har gjerne et navn som vi kan søke på. Veldig mye er å finne i digitale arkiv. Derfor er det lett i dag å sitte hjemme og drive med slektsforskning. Noen er veldig ivrige og går så langt tilbake som til viking- tiden, forteller Vikse.

TV-program som «Hvem tror du at du er?», «Tore på sporet» og «Anno» har økt interessen for å vite mer om hvem som er dine forfedre og formødre.

Hver andre lørdag i måneden kommer DIS Haugaland innom biblioteket.

DIS er landets største organisasjon for slektsforskere med over 10.000 medlemmer.

– De stiller med folk som hjelper deg til å søke digitalt og finne mer ut om dine røtter. Så har vi Statsarkivet i flere av våre byer som er utrolig flinke, sier Vikse.

Tilbake til lokalsamlingen. Vil du vite mer om en person om hva han eller hun hadde av yrke, er gamle telefonkataloger et funn. Her er egne kataloger for Haugesund, med navn, telefonnummer og yrkestittel. Du kan lete i Odland-samlingen som blant annet består av håndskrevne papirer.

– Vi har alle årganger av Haugesunds Avis i kjelleren. Fremdeles klipper vi hver dag og samler på utklipp om ulike tema, sier Vikse.

Artikkeltags