Geirmund Ihle er død

Geirmund Ihle er død

Geirmund Ihle er død Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Tidligere stortingsrepresentant, kinosjef, rektor og lokalbokforfatter Geirmund Ihle, Haugesund, er død 81 år gammel. Han hadde skrantende helse i de siste årene, og lørdag forverret hans tilstand seg brått.
   Ihle var født i Haugesund 29. desember 1934. Han dro til sjøs i 1951, utdannet seg til stuert og seilte for Knut Knutsen OAS fra 1959 til 1961. Da ble han lærer ved stuertskolen i Haugesund. Fra 1964 til 1970 arbeidet han i Rogalands Avis og var kinosjef i Haugesund fra 1971 til 1975. Fra 1976 var han rektor ved Haugesund stuert- og kokkskole, som i 1987 skiftet navn til Karmsund videregående skole. Her ble han til 1997.
    I 1963 ble han medlem av Haugesund bystyre for Arbeiderpartiet og satt her til 1975. Han ble innvalgt på Stortinget i 1969 og satt som representant til 1981. På Stortinget ble han medlem av Sjøfarts- og Fiskerikomiteen og senere av forsvarskomiteen. Han var norsk delegat til FN i 1972. Han arbeidet mye med utenrikspolitikk og forsvarspolitiske saker. Han ledet arbeidet med å utrede krigsdeltakernes økonomiske og sosiale vilkår og ledet Krigsdekorasjonsrådet som hadde som oppgave å gjennomgå krigsseilernes sak.  Han hadde også verv i Norges Bank og i Norges Forsvarsforening.
     Lokalt må det nevnes spesielt at Geirmund Ihle har en stor del av æren for at Statens Havarivernskole ble etablert i Haugesund.
    Ved siden av sin yrkeskarriere og sitt politiske virke vil Geirmund Ihle bli husket for sitt forfatterskap. Han skrev flere store artikler i årbøker for Haugalands museene, biografiske bøker om byens kunstnere Fredrik Kolstø og Ole Frøvig og jubileumsbøker om Haugaland industri og Karmsund videregående skole. Og han hadde stor suksess med sin bok «Hverdagsliv i krigsårene i Haugesund 1940-45.
     Han ble allerede i 1975 tildelt Haugesund bys hederstegn «De fykende måker».
    Geirmund Ihle var den talentfulle og målbevisste sjøgutten som ble en av Haugesunds største «kjendiser». Det må i den forbindelse også nevnes at han fikk æren av bli portrettert i et helt eget revynummer i en av de legendariske Haugesunds-revyene.
   Som politiker hørte Ihle til den moderate fløyen av Arbeiderpartiet, det lå ikke for ham å være opprører eller rabulist. Kanskje typisk var det at han fant sin livsledsager, Sigrid født Magnusen, blant de som gikk på møtene i Haugesund Unge Venstre. 
      Men han hadde sitt sosialdemokratiske grunnsyn intakt. Det kunne gi seg artige utslag.   Jeg hørte for eksempel med til en flokk venner som han hvert år på sin fødselsdag i romjula inviterte til det kan kalte «sosialistisk sildebord» i Sigrids og hans vakre hjem.  Det var uforglemmelige sammenkomster der det slett ikke bare var sosialister, men blant annet også høyre- og venstrefolk, alle i skjønn forening. Geirmund var en raus person. Han sparte ikke på noe når han inviterte. Og mange vil huske ham som rektor og vert ved kokk- og stuertskolens julebord, en storslått buffet som ikke hadde sin make, og samtidig var som en praktisk tentamensoppgave for elevene.
      Geirmund var en god og trofast venn. Selv om dårlig helse i det siste hindret ham i å være aktiv, så var han en del av en liten flokk eldre som «løser verdensproblemer» i Handelsstandsforeningens gamle lokaler. Både der og hos alle hans mange andre venner i byen og landet, vil han bli savnet, når han nå er borte. Men størst er nok savnet for hans trofaste Sigrid, som han delte så mange år av livet med, og for deres store slekt ellers.
                                                                 Kristian Magnus Vikse

Artikkeltags