Fransk skål for Haugesund

CELEBERT BESØK: 35 år gamle Hervé Bache-Gabrielsen har styrt konjakkhuset ved samme navn siden 2009. Og de som vil smake konjakk får den selvsagt servert i glass med inngravert emblem.

CELEBERT BESØK: 35 år gamle Hervé Bache-Gabrielsen har styrt konjakkhuset ved samme navn siden 2009. Og de som vil smake konjakk får den selvsagt servert i glass med inngravert emblem.

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

– En messe etter mitt hjerte, sier Hervé Bache-Gabrielsen.

DEL

HAUGESUND: Storhusholdningsmessen på Staalehuset i kveld, samler utstillere fra hele Sør-Norge og rundt 300 bransjefolk. Å få toppsjefen i Europas 6. største konjakkhus på besøk, er en fjær i hatten.35-åringen overtok sjefsstolen i familiebedriften Bache-Gabrielsen i 2009. Den franske tittelen er president, men det er en særdeles hyggelig og likefram toppsjef som møter oss.

– Direkte kontakt med kjøper er unikt for meg. Da kan vi diskutere emnet, og få tilbakemeldinger på produktene med en gang, sier Bache-Gabrielsen.

Vinmonopolet

– Hva er det som gjør at nordmenn er så glad i konjakk?

– Jeg tror det er tre grunner. En hel del av konjakkhusene har en eller annen norsk tilknytning, og nordmenn er stolte over det. Så har nordmenn som har vært og er involver i konjakkhusene hatt tro på egne prosjekter. Det har gitt god kvalitet for pengene. Og sist, men ikke minst, har dere Vinmonopolet. Ikke et pluss i forhold til skatter og avgifter, men den beste grossisten i verden for oss som er produsenter, sier Bache-Gabrielsen.

Bache-Gabrielsen konjakk selges i 30 land verden over, men hele 60 prosent av produksjonen går til Norge.

Hvilket glass er best?

– Hvordan er den norske smaken?

– Nordmenn er som europeere flest, men litt konservative både i smak og at de drikker konjakken nesten utelukkende avec. Cognac i cocktails er mye mer vanlig blant annet i USA. Trenden er på vei inn i Europa, og om noen år tror jeg den vil komme til Norge for fullt.

Når vi ber om hjelp til å få avgjort hvilket glass konjakk bør drikkes i, bekrefter han mistanken om at han kan litt norsk. Tulip oversettes til « det dere kaller tulipan». Videre forklarer han at dette glasset kalles kjellermesterglass, på norsk, blant fagfolk.

– Det er fordi denne typen glass løfter aromaen lagvis og brukes av kjellermestere når de skal smake. I ballongglass får man alt samtidig. Så blir det opp til hver enkelt hva man foretrekker, smiler Bache-Gabrielsen.

Diplomatisk som en president.

54 utstillere

Storhusholdningsmessen er den eneste rene bransjemessen i Rogaland. Daglig leder på Staalehuset, Kenth Bohström, har vært primus motor og arrangør siden starten. Fra 15 utstillere første året, har messen vokst til 54 utstillere fordelt på to etasjer. Mange av de store aktørene i Norge er med.

– Jeg tror at det viktigste for suksessen, er at det nettopp er en bransjemesse. Hit kommer fagfolk fra alle slags storkjøkken for å hente inspirasjon, sier Bohström.

Artikkeltags