Setter pris på kortreiste matprodukter

Begeistret for kortreist mat: Anita Eike og sønnen Tim Iver er ofte innom Knutli og Nye Ganegodt i Skjoldavegen. – De har den beste maten i byen, samtidig som det er hyggelig å  kunne slå av en prat og bli kjent igjen i butikken, sier Eiken.Alle foto: Harald Martel Bersaas

Begeistret for kortreist mat: Anita Eike og sønnen Tim Iver er ofte innom Knutli og Nye Ganegodt i Skjoldavegen. – De har den beste maten i byen, samtidig som det er hyggelig å kunne slå av en prat og bli kjent igjen i butikken, sier Eiken.Alle foto: Harald Martel Bersaas

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Nisjebutikken Nye Ganegodt gleder kundene sine med kortreist mat. – Men Skjoldavegen er ikke det den en gang var.

DEL

Full tilgang: H-avis+, eavis og Rix – 5 kr for 5 uker

HAUGESUND: Daglig leder, Roald Knutli, ekspederer kundene, bestiller matvareprodukter og står over panner og gryter for å gjøre i stand middagsmenyen og tilberede cateringforespørsler.

I butikkhyllene hans finner du kortreiste matprodukter fra ti-tolv matprodusenter på Haugalandet og omegn. Som for eksempel økologisk is fra Rosendal, juice, saft og syltetøy fra Tveit gård i Sveio, og ytrefilet av hjort fra Tysvær.

Kerrs Pink-potetene kommer imidlertid «helt» fra Ringerike.

– Jordsmonnet i vårt distrikt egner seg dessverre dårlig for potetdyrking. Vi har vært tomme for Kerrs Pink nå i noen dager, og kunder både ringer og kommer i butikken vår for å høre om vi har fått dem inn igjen, forteller Knutli.

Saken er biff – og is

Anita Eike er stamkunde. Sammen med sønnen Tim Iver (7 mnd.) tar hun rett som det er turen innom for å sjekke ut utvalget i butikken.

– Her du finner byens beste mat. Produktene har ikke blitt fraktet rundt halve klode med fly. Du kan bare legge det rett i panna eller gryta. Produktene trenger ikke tilsetninger eller annen sminke, for kvaliteten på maten kjenner du på den gode smaken, mener 39-åringen.

I dag var småbarnsmoren på jakt etter biff, og både middag og dessert handles hos Knutli.

– Mannen min er spesielt glad i pølsene de har her. Og isen er bare enormt god, smiler Eike.

Koster litt ekstra

Knutli innrømmer at prisnivået på varene i butikken ligger litt høyere sammenlignet med de store dagligvarekjedene.

– Vi, og andre selgere av kortreist mat, klarer aldri å konkurrere mot Rimi, Rema 100 eller Kiwi på pris. Men vil du ha kvalitet, må du på de fleste forbrukerområder betale det lille ekstra.

– Vi kan fortelle deg hvilket dyr og fra hvilken gård produktet stammer fra.

Flere av eierne av Nye Ganegodt driver selv gårdsvirksomhet og matproduksjon. Knutli er butikkens eneste heltidsansatte, med gode hjelpere i bakhånd om det skulle bli hektiske dager.

– Eierne stiller selv opp og hjelper til med for eksempel oppdeling av kjøtt da vi ofte får inn hele dyr fra produsentene.

Tenker på framtiden

Butikken har kunder i alle aldersgrupper, men Knutli er spent på hvordan forbrukermarkedet blir når vår eldste generasjon er borte.

– I 2013 vil mange ha så ferdiglaget mat som mulig, fordi de selv ikke gidder å lage den. Hvor mange vil da komme innom hos oss eller Fiskematen for ferskmat? Men vil folk ha småbutikker som vår, må de også bruke dem. Ellers forsvinner vi. Det er det som er realiteten.

Selv har 56-åringen bred erfaring fra hotell-, restaurant- og annen kokkelerende næring. Før han flyttet til Haugesund i 1981 arbeidet han blant annet hos Stortorvets Gjæstgiveri i Oslo.

– Da jeg da en gang var i prat med Olav Thon fortalte han meg at det er tre ting som er avgjørende for at butikken din går bra. «Beliggenhet, beliggenhet og beliggenhet».

Og Knutli legger ikke skjul på at han har egne tanker om hva som må til for at flere kommer innom for å skaffe seg lokal gårdsmat.

– Skjoldavegen er dessverre ikke det den en gang var.

Men den daglige lederen er hemmelighetsfull rundt om han ser for seg en flytting av selve butikken eller andre konkrete tiltak.

– Personlig tygger jeg på en nytenkning og omlegging av driften som aldri før er prøvd i Norge. Den vil garantert være lønnsom. For det nytter ikke å syte. Har du vondt i tanna, går du til tannlegen.

– Hvordan er tilgjengeligheten på kortreiste produkter i vårt distrikt?

– Det finnes mange gode matprodusenter og produkter. Og det må til for at vi kan opprettholde en viss rotasjon i vårt varesortiment. Samtidig er det i bunn og grunn etterspørselen fra kundene som avgjør hva vi tar inn.

Knutli må tilbake bak disken fylt opp med lokalproduserte kjøttprodukter. En kunde tipset ham nylig om at det produseres økologisk smør i Røldal. Her må det tas en telefon.

Artikkeltags