HAUGESUNDS AVIS MENER: Den gamle læresetningen om at krigens første offer er sannheten, har full gyldighet også i en borgerkrig hvor prorussiske separatister kjemper mot ukrainske regjeringsstyrker.

Rykter, påstander og gjensidige beskyldninger er i fri flyt etter nedskytingen av det malaysiske passasjerflyet som kostet nær 300 mennesker livet. At det dreier seg om bruk av bakke-til-luft-raketter, er imidlertid hevet over all rimelig tvil. I skrivende stund peker sporene mot separatistene øst i Ukraina. Og hvor har de fått dette avanserte våpensystemet fra?

Hendelsen kan også få alvorlige følger for flyselskapet, etter forsvinningen av et annet passasjerfly tidligere i år. Men framfor alt har denne dramatiske omdreiningen i Ukraina-konflikten dystre perspektiver for forholdet mellom Vesten og Russland – og dermed for sikkerheten i vår egen verdensdel.

Om situasjonen i Ukraina har vært overskygget av andre konflikter en periode, bringes den fram i det internasjonale mediebildet igjen. Flere forskere framholder at Ukraina kan få enda farligere ringvirkninger enn Midtøsten-konflikten, Israels innmarsj i Gaza medregnet.

USAs president Barack Obama tilbyr all bistand til å oppklare hendelsen, mens hans hjemlige motstandere på nytt rasler med våpenleveranser til Kiev-regjeringen. Det siste er neppe en oppskrift på å løse Ukraina-konflikten. En internasjonal, FN-ledet gransking er nødvendig, noe Sikkerhetsråd forhåpentlig har klart å legge til rette for i nattens løp. At president Putin er seg sitt ansvar bevisst, kan bli avgjørende for å få den hele og fulle sannhet på bordet.

Og uten å foregripe granskingen: Hvis det entydig kan fastslås at de prorussiske opprørerne står bak, har den russiske presidenten grovt sett to valg: Enten holde et endelig oppgjør med disse elementene og bidra til forhandlinger og til kontrollerbare tilstander i Øst-Ukraina. Eller la det være.

Vi kan få en situasjon hvor sanksjonene mot Russland trappes opp. Eller hvor flytragedien, paradoksalt nok, blir et vendepunkt i borgerkrigen og spenningen i øst/vestforholdet avtar.