HAUGESUNDS AVIS MENER: Når mennesker ser det som sin redning å flykte over grensen til borgerkrigsherjede Syria, forteller det noe om hva de har vært utsatt for. Titusentalls yezidiere har vært beleiret i den kurdiske delen av Irak.

Mange flyktet opp i fjellene uten tilgang på mat og vann i 45 graders varme etter å ha fått valget mellom å konvertere til ISIL-krigernes tolkning av islam eller å bli drept. 500 skal sist helg være lagt i massegraver, deriblant mange kvinner og barn, enten skutt eller begravd levende.

– Folket får et valg, men jeg tror de dreper dem likevel, sier Walid Khalaf i Tønsberg, som ikke vet om slektningene i området er i live. I felttoget for å opprette sin perverterte utgave av kalifatet, tar ISIL sikte på å utrydde de «vantro» – og hele folkeslag – i Irak, Syria og landene innerst i Middelhavet.

Seniorrådgiver Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute konstaterer at et folkemord er under utvikling. De grufulle bildene vi ser fra Nord-Irak, minner mer om Rwanda og andre verdenskrig enn andre konflikter de siste årene, fremholder hun.

Da er det på høy tid at det internasjonale samfunnet lar varselklokkene kime. For som Hellestveit påpeker: Det som nå blusser opp igjen i Irak, er en sekterisk borgerkrig der partene sender budskap til hverandre om sin egen styrke gjennom vold mot forsvarsløse minoriteter.

Men slike «budskap», enten de rammer yezidier, kristne eller andre, må få et kontant svar fra omverdenen – en omverden som har på sin samvittighet noen tilfeller hvor det ikke ble reagert i tide. Enkle løsninger står sjelden til rådighet, militæraksjonen for å stanse Gaddafi i Libya er ett eksempel i så måte.

Den humanitære katastrofen i Syria vil til alle tider stå som et grufullt eksempel på fravær av internasjonal handlekraft, for den saks skyld på fravær av en våken opinion – i forhold til andre konflikter i regionen.

USA dropper nå forsyninger i fjellområdene og bomber mot ISIL-styrkene, noe som har gitt yezidiene en korridor ut. ISIL har sitt utspring i den USA-ledede Irak-krigen. Men ingen utenforstående kan lastes for den galskapen ISIL står for. USA handler etter anmodning fra Irak og FN.

Og noe realistisk alternativ til engasjementet finnes ikke.