HAUGESUNDS AVIS MENER:  I februar gikk kommunalminister Jan Tore Sanner (H) ut og sa han ville sende en ny instruks til kommuner og fylkesmenn: Konfliktnivået skal ned og terskelen for å fremme innsigelser (formelle protester som for eksempel kan stoppe ny arealbruk) skal opp.

Når den statlige Fylkesmannen i Rogaland nå har innsigelser mot 36 av de 144 arealendringene Karmøy kommune går inn for i den nye kommuneplanen, er det noe som skurrer. Rådmann Sigurd Eikje er overrasket over dusjen av innsigelser, og det er vi også. Blåblå Karmøy bør ha bedre føling med hva som er mulig innenfor de blåblås overordnede retningslinjer. Selv om de fleste av føringene er gitt under andre regjeringer, vil Sanner og de styre praktiseringen.

I Monty Pythons film «Ridderne av det runde bord» møter vi ridderne som sier «ni» – uansett hva spørsmålet er. Fylkesmann Magnhild Meltveit Kleppas byråkratiske våpendragere skal ikke være ridderne som sier «nei».

Selvsagt er det bra at noen passer på at kommunene ikke turer på helt fritt, uten respekt for miljøinteresser, jordvern og overordnede planer, men når konfliktene mellom stat og kommune blir så mange som her, bør man tidligere sette seg sammen og undersøke hvem som er på ville veier. Det er dårlig bruk av skattekroner om forskjellige offentlige kontorer stadig kommer i fektekamp.

PS! I torsdagens leder skrev vi om det vi trodde var Politidirektoratets (POD) anbefaling til Justisdepartementet om nye politidistrikter. Saken oppsto etter uttalelser fra PODs beredskapsdirektør Kaare Songstad til Politiforum. Nå sier Songstad til samme organ at han hadde misforstått og kommunisert feil både internt og eksternt.

Han sier nå at POD ikke har konkludert om antall politidistrikter, men anbefaler inntil ti slike. Det er leit om vi har vært med å spre en misforståelse. Samtidig synes vi dette var en underlig misforståelse – og minner om uttrykket «ingen røyk uten ild».