HAUGESUND: Barn er bra-festivalen er for unger fra 1. til 7. klasse. Den norske kirke og Haugesund kommune eier festivalen, men har forskjellige samarbeidspartnere rundt det ukelange arrangementet med base i Haraldshallen. Mange unger gleder seg – og kanskje gruer seg.

For dem som aldri har vært med på Barn er bra før, så er det ingenting å grue seg til. Det er litt forvirrende første dagen, men så blir det bare kjekkere og kjekkere, sier Maya Isabel Nordby Hermansen (13).

Hun er rutinert i Barn er bra-regimet og stiller i år som leder av showgruppen. Det er over 130 ledere på festivalen i tillegg til alle voksne.

Kjenner på ansvaret 

Festivalgeneral Tom Landås har jobbet med festivalen i et år, og han har brukt de siste dagene til å rigge til Haraldshallen.

Med så mange unger hviler det et stort ansvar over festivalområdet.

– Ja, og det er noe vi kjenner på. Det er derfor vi overdriver med antall ledere, sier Landås.

Det er sjelden bråk under Barn er bra.

Vi har ikke tradisjon for å kaste folk ut fra festivalen, og vi klarer å løse de fleste vanskelige situasjoner, sier Landås.

– Er det noen unger som faller utenfor og aldri blir med inn?

Jeg kan tenke meg at unger som sliter litt med å være sammen med andre, ikke melder seg på Barn er bra. Men når de først dukker opp og er med på festivalen, pleier det ikke å være noe problem. Vi har også sjukepleierstudenter til stede hele uken som er med i "snakkeriet" og på andre grupper, forteller Barn er bra-sjefen.

Syden eller Haraldshallen?

Landås forteller at Barn er bra også byr på diskusjoner rundt middagsbordet i forkant av høstferien.

Jeg trodde først det var tull, men det viser seg at mange må "deale" med ungene sine om de skal til Syden eller å være med på Barn er bra. Mange unger ønsker å være på Barn er bra i høstferien, og det synes vi jo er fint. Med det dårlige sommerværet vi hadde i år er det nok mange som i år velger en sydentur, og jeg vet om mange familier som har gjort avtaler med ungene sine om annethvert år, flirer Landås.

På Barn er bra velger ungene hvilke aktiviteter de vil være med på. Dans, sceneshow, fotball, avis, turgrupper osv.

Haugesund folkebibliotek deltar for første gang i år. Biblioteksjefen stiller selv som hovedleder, sier Tom Landås.