Omkom i tragisk ulykke: Hedret ektemann og dykkerkamerat

AVDUKING: Ordfører Arne-Christian Mohn foretok avdukingen av minnesmerket.

AVDUKING: Ordfører Arne-Christian Mohn foretok avdukingen av minnesmerket. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Trond Ytreland døde da han deltok i et dykkerkurs i Kvalsvik 1. mars i 2014. På femårsdagen for ulykken ble et minnesmerke avduket i Kvalsvik.

DEL

HAUGESUND: Trond Ytrelands nærmeste familie deltok i minnemarkeringen fredag ettermiddag. Det samme gjorde rundt 50 andre, inkludert medlemmer i Slettaa Dykkerklubb.

Minnesmerket som ble avduket er en plakett i metall som er festet i en stein like ved sjøen innerst i Kvalsvik. Ordfører Arne-Christian Mohn avduket merket, etter en kort tale.

KVALSVIK: Plaketten til minne om Trond Ytreland.

KVALSVIK: Plaketten til minne om Trond Ytreland. Foto:

– Trond Ytreland døde under svært tragiske omstendigheter. Dette minnesmerket skal hedre ham, men skal også være en påminnelse om at vi aldri skal glemme farene rundt dykking, og det skal være en påminnelse om at det ikke må skje igjen, sa ordfører Mohn.

Han trakk også fram at omstendighetene rundt dødsfallet i ettertid er påvist å skyldes mangelfull opplæring og svikt i kontroll av utstyr, noe som er kommet fram i etterforskningen etter ulykken.

TALE: – Trond Ytreland døde under svært tragiske omstendigheter. Dette minnesmerket skal hedre ham, sa ordfører Arne-Christian Mohn.

TALE: – Trond Ytreland døde under svært tragiske omstendigheter. Dette minnesmerket skal hedre ham, sa ordfører Arne-Christian Mohn. Foto:

– Han tok aldri sorgene på forskudd

Kona til avdøde Trond Ytreland sier til Haugesunds Avis at familien setter stor pris at minnesmerket.

– Det betyr veldig mye for oss og varmer voldsomt. Vi hadde ikke ventet at dette minnesmerket skulle komme. Vi håper det kan være med på å forebygge ulykker i framtiden. Minne folk på at dykking kan være farlig, sier Solfrid Odland Ytreland.

TAKK: – Minnesmerket betyr veldig mye for oss og varmer voldsomt, sier avdødes kone Solfrid Odland Ytreland.

TAKK: – Minnesmerket betyr veldig mye for oss og varmer voldsomt, sier avdødes kone Solfrid Odland Ytreland. Foto:

Hun la ned blomster på steinen med minneplaketten. Solfrid Odland Ytreland holdt også en tale og takket for at minnesmerket er kommet i stand.

– Vi var gift i 33 år. Trond var en person som satte stor pris på livet. Han var utrolig sosial og hadde venner i inn- og utland, mye humor og selvironi, og han tok i motsetning til meg aldri sorgene på forskudd, sa Solfrid Odland Ytreland.

Hun trakk også fram ektemannens arbeidsplass, som var på sjøen, og som hun tror var med på å få ham til å kjenne dragning mot dykkingen.

– Men så skjedde det som ikke skulle skje. Vi mistet ham. Min mann, en far og morfar. Han satte sine spor, og er sterkt savnet, sa Solfrid Odland Ytreland.

Også et minnesmerke under vann

I tillegg til minneplaketten på land, er det satt ut en tilsvarende plakett under vann ute i Kvalsvik-bassenget.

– Når vi er ute og dykker her i Kvalsvik, ser vi plaketten under vann, forteller Lars Einar Hollund.

Han er nestleder i Slettaa Dykkerklubb. Hollund, som selv har dykket siden 1980-tallet, har tatt seg av det praktiske for å få minnesmerkene på plass.

OPPMØTE: Rundt femti deltok i minnemarkeringen.

OPPMØTE: Rundt femti deltok i minnemarkeringen. Foto:

– I tillegg til å hedre Trond Ytrelands minne vil vi vise hvor viktig sikkerheten er. Dessverre skjer det dødsulykker i denne sporten, derfor er det viktig at vi gjør hverandre oppmerksomme på farene, sier Lars Einar Hollund.

MEDLEMMER: Etter avdukingen ble det servert suppe og arrangert minnedykking for de som ønsket det.

MEDLEMMER: Etter avdukingen ble det servert suppe og arrangert minnedykking for de som ønsket det.

Artikkeltags