Gustav (21) har overtatt farens firma sammen med bestekompisen

KJØPTE BEDRIFTEN: Ariel Fjeldheim (22) og Gustav Rugtveit (21) kjøpte bedriften til sistnevntes far Kenneth Rugtveit. Etter mange år med underskudd peker pilene oppover for første gang.

KJØPTE BEDRIFTEN: Ariel Fjeldheim (22) og Gustav Rugtveit (21) kjøpte bedriften til sistnevntes far Kenneth Rugtveit. Etter mange år med underskudd peker pilene oppover for første gang. Foto:

Gustav Rugtveit (21) synes det var vondt å se pilene peke nedover for farens firma etter at faren møtte veggen. Nå har han selv overtatt sammen med bestekompisen Ariel Fjeldheim (22).

DEL

HAUGESUND: Han er vokst opp i et hus fullt av varmepumper, 21 år gamle Gustav Rugtveit. I 2002 startet faren Kenneth Rugtveit firmaet Enkon varmepumper for å selge kvalitetsvarmepumper til en lav pris.

– Jeg husker når pappa kjøpte inn varmepumper, først på paller, deretter kom det mange paller, og i 2007 og 2008 kom det stappfulle semitrailere med varmepumper. Da jeg var hos pappa, var huset ofte stappfullt av varmepumper. Vi måtte ommøblere på varmepumpene for å få plass til oss selv, forteller Gustav Rugtveit.

Firmaet til faren gikk bra. Da Gustav var elleve–tolv år i 2009 lå Enkon ifølge Rugtveit an til å omsette for 16 millioner i Haugesund.

– Det var klart for å åpne avdeling både i Bergen og Stavanger. Vi skulle kjøpe hus i Bergen, og jeg skulle bli skateboardproff siden skatehallen i Bergen er så bra, forteller 21-åringen.

Møtte veggen

Slik skulle det ikke gå.

– Det skjedde noe trist, starter Gustav Rugtveit.

Pilene stupte plutselig for det som ifølge Kenneth Rugtveit var en av Haugesunds største varmepumpeforhandlere på den tiden.

Kenneth forteller selv at det ble for mye.

– Jeg møtte veggen. Det var reklamasjoner på de modellene vi hadde solgt kolossalt mye av. Det var for tungt å håndtere, forteller han.

Han klarte ikke å ha medarbeidersamtaler eller håndtere nyansettelser, rutinene mangler for å få kabalen til å gå opp. Utveien for Kenneth var å la bedriften bli liten igjen. De opptjente midlene brukte han på utleieleiligheter og eiendom i Haugesund

– Butikken ble større enn eieren, slår han fast.

TRE GENERASJONER: Ariel Fjeldheim (22) og Gustav Rugtveit (21). T.v Einar Rugtveit, Gustavs farfar, og mellom de to bedriftseierne Gustavs far Kenneth Rugtveit som tidligere drev bedriften.

TRE GENERASJONER: Ariel Fjeldheim (22) og Gustav Rugtveit (21). T.v Einar Rugtveit, Gustavs farfar, og mellom de to bedriftseierne Gustavs far Kenneth Rugtveit som tidligere drev bedriften. Foto:

– Trist for meg å se

Siden har bedriften ifølge gründeren gått på tomgang med en ansatt og omsatt for rundt en million i året. Dette har akkurat vært nok til at bedriften har gått rundt.

– Vi har bare prøvd å ta vare på de kundene vi har og jeg har greid å holde bedriften oppe med mindre aktivitet, sier Kenneth Rugtveit.

For 12 år gamle Gustav var det hardt å se faren og den tidligere suksessbedriften slite.

– Jeg husker han var konstant i telefonen, og når vi skulle handle, satt pappa i bilen og snakket i telefonen med kunder, mens jeg handlet matvarene. Telefonkøen tok aldri slutt, husker han.

Pilene pekte feil vei, og hvert år siden 2008 har bedriften gått med underskudd.

– Det har vært trist for meg å se at pappas store ambisjoner for Enkon aldri har blitt noe av, kommenterer Rugtveit.

– Håpet noe sånt skulle skje

Selv har han utdannet seg til ROV-pilot, og fikk seg fast jobb i Reach Subsea da han var ferdig med studiene i fjor sommer. Det var da han og bestekompisen Ariel Fjeldheim (22) begynte å tenke tanken: Skulle de overta bedriften?

De to kompisene møttes første skoledag i 9. klasse da Rugtveit skiftet skole.

– Vi satt sammen første dagen og siden har vi vært bestekompiser, forteller Fjeldheim.

KOMPISER SIDEN UNGDOMSSKOLEN: Ariel Fjeldheim (22) og Gustav Rugtveit (21) har vært kompiser siden første dag i niende klasse. Nå eier de en bedrift sammen.

KOMPISER SIDEN UNGDOMSSKOLEN: Ariel Fjeldheim (22) og Gustav Rugtveit (21) har vært kompiser siden første dag i niende klasse. Nå eier de en bedrift sammen. Foto:

Han har jobbet i resepsjonen på Trimeriet i Haugesund, og er vant med kundebehandling. Ikke bare vant med, ifølge Kenneth Rugtveit er sønnens kompis genuint interessert og flink til å snakke med folk.

Kort tid etter at de to kompisene begynte å snakke om bedriften foreslo Kenneth at de to kunne kjøpe bedriften.

– Det er bedre at jeg støtter og hjelper dem med noe som er deres, enn at de må hjelpe meg, sier han.

Tårene kommer i øyekroken når han ser på de to som har overtatt livsverket hans.

– Jeg håpet på at noe sånt skulle skje. Det er helt fantastisk. Det er fine folk med mye energi, sier han.

– Kan lære av tabbene

De to bestekompisene eier 50 prosent hver av bedriften. Fjeldheim har tatt utdannelse innen faget siden de overtok, og har fått tittelen daglig leder, mens de andre oppgavene har de delt mellom seg.

Rugtveit jobber i Nordsjøen, men bruker mye av sin tid på bedriften når han har turnusfri.

– Vi føler vi har skapt en bedrift som fungerer, skaper trygge arbeidsplasser, og gode kunderelasjoner. For å gjøre bedriften mer effektiv, jobber vi mye med interne systemer og prosedyrer, sier Gustav.

Også farfaren hans, Einar Rugtveit, hjelper til i bedriften. Det har han gjort i 16 år. De to unge bedriftseierne er tydelige på at de får hjelp og støtte fra både ham og Kenneth.

– De kan lære av de erfaringene og tabbene jeg har gjort, sier Kenneth Rugtveit, som ikke minst råder Gustav og Ariel til å ikke la bedriften vokse for fort.

Nyåpning

Nå i august er det nøyaktig ett år siden de to overtok bedriften. Etter mange år med underskudd snudde det i 2018, og pilene peker oppover igjen for første gang på lenge.

NYÅPNING: Enkon varmepumper har nyåpning i lokalene sine i Haraldsgata førstkommende onsdag.

NYÅPNING: Enkon varmepumper har nyåpning i lokalene sine i Haraldsgata førstkommende onsdag. Foto:

– Vi har hatt jevn pågang og har kunder fra blant annet Haugesund og Karmøy, Bømlo, Sauda, Sand og Utsira, forteller Gustav Rugtveit.

Også i butikklokalet like ved Politihuset i Haugesund kan forbipasserende se at det er ting på gang. Nye skilt har kommet på plass, og inne er det nymalt.

Fjeldheim forteller at onsdag 14. august blir det nyåpning i lokalene i Haraldsgata.


Artikkeltags