NÆRINGSLIV: Slik ble Klok produksjon født og den lokale trioen ble gründere, to av dem før første gang.
– Vi hadde troen på oss sammen og på det vi skulle lage. Derfor kunne vi jo ikke gi oss, sier Birgitte Remstad.
For det kunne fort vært et kort eventyr med en brutal slutt, historien om de tre kollegene som ble ansatt for å utvikle digitale kurs hos simulatorsenteret Simsea i Haugesund.
Simsea hadde gjort regnestykket på hvorfor kursdeltakere skal komme til Haugesund for å få teoretisk opplæring, når det fordelaktige hadde vært at de gjorde det hjemme hos seg selv.
Derfor etablerte de den nyetablerte avdelingen for E-læring, Remstad ble sjef og Kristen Borum og Ida Helene Hvitsand sa opp jobbene sine for å bli med på laget.
Satser sparepengene
To produksjoner og seks uker seinere gjorde nedgangstidene at satsingen fikk en brå slutt. Trioen var tre av ti som mistet jobben hos Simsea.
– Det var et slag for oss alle. Samarbeidet vårt var over nesten før hadde begynt, men vi var gira på å få det til. Så vi bestemte oss den samme dagen for at dette skal vi få til, forteller Remstad, som har jobbet ni år med utvikling av digital læring i Oslo, før hun flyttet hjem i fjor.
Nå er sparepengene satset på hver sin tredjedel av det nyetablerte selskapet.
Men hva er egentlig e-læring?
– Når du er ute og flyr har noen flyselskap sluttet med fysiske demonstrasjoner, men viser heller en video. Det er et eksempel på e-læring, sier Borum.
Kurs på mobilen
Han forklarer at mens vi bestiller reiser, sjekker været og gjerne leser aviser på nett, foregår fortsatt mye læring i konferanse- eller klasserom.
Mye av denne læringen kan gjøres hjemmefra, på mobil eller data, effektivt og kostnadsbesparende, og det er å skreddersy slike kurs sammen med fageksperter, som er Kloks plan.
Den teknologiske utviklingen har gjort verktøy tilgjengelig og prisene så lave at e-læring ikke lenger er forbeholdt store etablerte industrier som olje- og gass, helsevesenet, forsvaret eller shipping.
Dermed er alle bransjer i målgruppen til selskapet, som i første omgang henvender seg til det lokale markedet.
– Tilbakemeldingene vi har fått hittil er veldig gode. Nå for tiden går vi i møter og gjør oss kjent, sier Borum.
Hjemmekontor
Det mangler ikke på ideer hos trioen, men Borum, som var med som gründer i SeByen, vet at å få inn kunder og penger er det viktigste. Klok skal ikke være noe luftslott.
– Det er den lavthengende frukten vi må strekke oss etter først. Så får det andre kommer etter hvert, sier han.
Trioen klarer seg uten investorer, og baserer seg foreløpig på hjemmekontor der de passende nok kommuniserer med hverandre digitalt.
– Og så møtes vi på hytten til Birgitte ved behov, sier Borum.
– Hvordan føles det å starte opp for seg selv?
– Det er spennende, fastslår Hvitsand.