Spilte roller for miljøet

Lobbyvirksomhet: Kina ser på Green Peace sin argumentasjon og isbjørner og issmelting med heller skeptiske øyne. Fra venstre Dag Ruben Nordhus, Astrid Fagerthun Gunnarskog, Elise Stray Birkeland, Randi Kristine Rasmussen og Marta Valentinsen.

Lobbyvirksomhet: Kina ser på Green Peace sin argumentasjon og isbjørner og issmelting med heller skeptiske øyne. Fra venstre Dag Ruben Nordhus, Astrid Fagerthun Gunnarskog, Elise Stray Birkeland, Randi Kristine Rasmussen og Marta Valentinsen. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Torsdag fikk Vardafjell besøk av selveste Barack Obama og Hillary Clinton. For andre år på rad arrangerte skolen rollespill om verdens miljøutfordringer.

DEL

HAUGESUND: Sammen med en rekke representanter fra Maldivene, Kina, Norge, Brasil, Mosambik, Green Peace og oljeindustrien, deltok amerikanerne i en opphetet diskusjon om verdens miljøproblematikk.

Til nå har det ikke lyktes verdens politikere å komme til enighet om felles tiltak for å redde miljøet. Kan

Vardafjell-toppmøtet redde verden?

I politikernes sko

For andre år på rad arrangerte Vardafjell videregående skole rollespill på årets nordiske klimadag, om verdens miljøutfordringer for skolens førsteklassinger.

Bak prosjektet står Hanne C. Gilje Birkeland, som er teamleder i naturfag. Hun fikk vite om Teknologirådets undervisningsopplegg da hun deltok på en naturfagkonferanse i fjor.

– Hvorfor arrangere rollespill om miljøutfordringer som en del av undervisningen?

– Det gjør det lettere for elevene å forstå debatten når de tar på seg en rolle og forholder seg til dette utgangspunktet gjennom diskusjonen. Det skaper uten tvil mer engasjement for temaet, sier Birkeland, som mener det ikke er mulig å få til miljøløsninger uten at ungdommen er med og drar lasset.

Opphetet debatt

Klasse 1A ble delt i sju grupper som skulle representere parter i saken. Etter å ha lest seg opp litt om sitt nye «jeg», tok det ikke lange tiden før de nye identitetene var godt innarbeidet. Oljeindustrien innledet møtet med å sette seg på bakbeina.

– Oljen sørger for mange arbeidsplasser, sikrer økonomisk vekst og er pålitelig energikilde. Vi har spisskompetanse når det gjelder utvinning av olje og gass og er viktige for land som ønsker å komme seg framover. Møter vi krav om å redusere utslippene, flytter vi bare til land som har mindre restriksjoner, sier «Fernando Roca».

Øygruppen Maldivene er svært bekymret for sin framtidige eksistens.

– Vårt høyeste punkt er 2,4 meter over havet. Dersom utslippene ikke reduseres, ligger vi snart under vann. For hvert 10. minutt dør en av våre dyrearter ut. Alle land, utviklede eller ei, må redusere utslippene sine med 20 prosent innen år 2020. At den fornybare energien er mer kostbar, er ingen holdbar unnskyldning. Blir etterspørselen på slik kraft større, vil prisen reduseres.

Storebror USA minner om at finanskrisen fortsatt kan sette bein for landets vilje til å opptre miljøvennlig.

– Vi kan ikke gape over for mye. Først og fremst må vi ta hensyn til vår egen befolkning, mener «Barack Obama» og «Hillary Clinton».

– Dere tenker bare på dere selv. Det er vi som er avhengig av naturen, ikke omvendt. Hva skal vi nå med økonomisk vekst dersom naturen dør ut og ikke lengerkan fø oss? spør «Green Peace» sine representanter irritert.

Artikkeltags