Gå til sidens hovedinnhold

Ukuelig tro på vindkraft i sjø

Artikkelen er over 11 år gammel

Norsk satsing på offshore vindmøller kan være et nytt industrieventyr. I Nordsjøbassenget kan det bygges 5–10.000 installasjoner innen 2020. Produksjon av 100 installasjoner vil skape rundt 1.000 arbeidsplasser.

HAUGESUND: – Jeg er ukuelig optimist, sier administrerende direktør Tore Engevik i Vesta- vind Offshore.

I dag presenterer han sine planer og visjoner under Kraftjazz i regi av Haugaland Kraft.

1. april startet stordabuen i jobben som administrerende direktør i Vestavind Offshore.

Selskapet ble stiftet i august 2009 og eies av Vestlandsalliansen, der blant andre BKK, Sunnhordland Kraftlag og Haugaland Kraft er med.

I september i fjor fikk Vesta-vind Offshore den første – og til nå den eneste – konsesjonen på utbygging av vindmøller til sjøs. Havsul 1 er Norges første fullskala vindpark til havs, og etableres utenfor Mørekysten.

Vindparken vil kunne gi strøm til 50.000 husstander i Midt-Norge, et område som i dag har et stort underskudd på energi.

De første vindmøllene skal være i full drift i allerede i 2013.

I startgropen

– Offshore vindkraft er fremdeles i startgropen. Men vi er kommet godt i gang med arbeidet, forteller Engevik.

Han presiserer at vindkraft på land allerede et fullt utviklet og utfordringen er å overføre teknologi fra land til hav.

– Dette er ikke «rocket science». Vi ønsker å bruke kjent teknologi på nye måter og med nye løsninger, sier Engevik.

Savner totalløsning

Til tross for at Engevik bedyrer at man er godt i gang, savner han en totalløsning.

Kostnads- og gjennomføringsreduksjon er man helt avhengig av. I tillegg må både offshorenæringen og den marine og maritime næringen bli med på satsingen. Det tror Engevik er mulig.

– Vi har en unik mulighet og kompetanse til å utvikle denne teknologien. Vi får større og større respons på arbeidet vi gjør, og jeg tror man har hatt behov for en krevende kunde som oss, mener han.

Stor verdi- og jobbskapning

Engevik påpeker at offshore vindkraft ikke vil bli en stor industri i Norge.

– Men det vil kunne bli det i og rundt Nordsjøbassenget. Det vil gi stor verdi- og jobbskapning i forbindelse med utbygging og drift, sier han.

Ifølge Engevik vil det i Nordsjøbassenget bygges 5 – 10.000 installasjoner innen 2020. En produksjon av 100 installasjoner vil skape rundt 1.000 arbeidsplasser.

– Vi håper at industrien blir med og lager framtidens løsninger sammen med oss. Vi vil forankre dette i offshoreindustrien og utnytte den unike kompetansen man allerede har i fornybar energi.

Kommentarer til denne saken