75 evakuert - får ikke bukt med elva

30 EVAKUERT: I løpet av kvelden og natta er 30 personer evakuert i Odda. - Per nå skal alle i utsatte områder være trygge, sier ordfører John Opdal. Arkivfoto: Kai-Inge Melkeraaen

30 EVAKUERT: I løpet av kvelden og natta er 30 personer evakuert i Odda. - Per nå skal alle i utsatte områder være trygge, sier ordfører John Opdal. Arkivfoto: Kai-Inge Melkeraaen

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Flere hus utsatt, men det er for vanskelig å fylle på masser for å hindre mer skade.

DEL

ODDA: SISTE:  Tidligere i dag meldte Odda-ordfører John Opdal at de ville prøve å fylle på med masser for å hindre Opoelva fra å gjøre mer skade langs øvre del av Opovegen, som går langs elvebredden.

- Det viser seg å bli for vanskelig når elva er så stor som den er nå, sier Odda-ordføreren i 11.00-tiden.

- Uvirkelig stemning

Han melder at det fremdeles er fare for at elva kan dra med seg flere hus.

- Vannstanden går tilbake i elva, men det er fremdeles et par hus i Opovegen som står utsatt til, sier Opdal.

Han beskriver en spesiell atmosfære blant oddingene i dag.

- Det er en uvirkelig stemning. Vi var jo varslet om at det ville komme mye nedbør men at det ville ramme så hardt hadde de færreste trodd, sier ordføreren.

Han opplyser at beredskapen så langt fungerer bra, og at noen av de evakuerte muligens kan flytte hjem igjen i løpet av dagen.

75 evakuert til nå

Tallet på evakuerte i Odda er oppjustert etter krisemøtet i morges.

-  Vi har evakuert rundt 75 personer fra 39 boliger, forteller Odda-ordfører John Opdal. Han opplyser at det kommunale kriseteamet nå fokuserer på å bistå de fem familiene som mistet husene sine til elva.

- Det er fortsatt fare for at flere hus kan bli tatt i området ved Opovegen. Det ser ut til at elva går i et nytt løp i øvre del av Opovegen. Der kommer vi til å kjøre på masser for å redusere skadepotensialet, sier ordføreren.

Vannstanden på vei ned

Han opplyser at Rv. 13 over Opo er åpnet igjen, men at Rv. 13 sørover fra Odda er stengt . Opdal håper at det verste nå er over for Oddas del.

- Vannstanden i Sandvinvatnet som Opo renner ut fra har gått litt ned, og det er opplett nå. Det tar vi som et positivt signal, sier ordføreren. som er lettet over at det ikke er meldt om personskader som følge av flommen.

Hør intervju med ordføreren på Radio 102 HER.

LES OGSÅ:

Alle har fått husrom

Ordfører John Opdal samler kommunens kriseteam, Statens vegvensen, politi, brannvesen, Helse Fonna og andre som er involvert til et nytt krisemøte klokka 07.00.

- Så langt er 45 personer, både barn og voksen, evakuert. De første ble evakuert forholdsvis tidlig i går kveld, men flere og flere måtte evakueres utover kvelden og natta ettersom Opo gravde ut masser. Per nå skal alle i utsatte områder være trygge, sier Opdal like før klokka 07.00.

De evakuerte har fått husrom på Trolltunga Hotell, Hardanger Hotell eller hos venner og familie.

Kommunal bru sviktet

15 av de evakuerte måtte forlate Hjøllo i natt. Der er ett hus rast ut i elva og ytterligere to hus i faresonen.

- Den kommunale brua over Opo har sviktet på ene siden av elva slik at deler av Hjøllo nå er uten veiforbindelse, sier Opdal.

I natt ble også en strømkabel ødelagt av vannmassene, og deler av Hjøllo er derfor også uten strøm.

Beredskap for hele kommunen

Etter hvert som vannet steg, måtte også folk forlate enkelte hus ved Sandvinvatnet.

- Et hus på Sandvin og to på Jordal ble evakuert da de begynte å fylles med vann, sier Opdal.

Rv. 13 er stengt forbi Sandvinsvatnet, og det er opprettet beredskap for dette.

- Både Helse Fonna, brannevesenet og Odda Energi har sørget for å ha mannskaper som kan dekke kommunen også østover. Blant annet med en ambulanse som står på Vintertun, sier Opdal.

Lite søvn

Ordføreren har hatt lite tid til søvn det siste døgnet.

- Jeg fikk sovet 2,5 time, men det er mange som ikke har sovet. Det gledelige nå er at det har sluttet å regne. I alle fall foreløpig, sier Opdal.

Har du bilder eller video, send til nett@h-avis.no elle MMS til HAVIS til 2005

Har du tips, ring 52 72 22 22 eller send mail til tips.no.

Artikkeltags