HAUGESUND: Lørdag avdukes to gylne brostein i Haugesund sentrum til minne om Moritz Rabinowitz og Georg Rechenberg.
De to jødene i Haugesund ble begge arrestert under den tyske okkupasjonen og deportert til henholdsvis Sachsenhausen og Auschwitz.
Markeringen skjer i Strandgata klokka 12, utenfor huset der Rabinowitz hadde adresse da han ble deportert.
Nancy Herz fra Amnesty International er en av dem som skal holde appell under avdukingen.
– Samtidig som vi minnes historien om de to som ble direkte rammet, er dette en fin anledning å få fram at kampen for menneskerettighetene fortsetter den dag i dag, sier 17-åringen fra Haugesund.
Herz har tidligere skrevet flere leserinnlegg i Haugesunds Avis der hun har tatt opp brudd på menneskerettigheter og undertrykkelse av minoriteter.
Det samme gjorde Moritz Rabinowitz i Haugesunds Avis på 1930-tallet.
Homofile
– Hvordan er det å gjenta budskapet hans så mange år etter?
– Det gjør på mange måter lørdagens markering ekstra relevant. Selv om det er gått over 70 år siden Rabinowitz ble drept er verden langt fra perfekt. Se bare på de homofiles rettigheter. De ble satt i konsentrasjonsleirer under 2. verdenskrig, og undertrykkes fortsatt flere steder, for eksempel i Russland, sier hun.
Ordfører Petter Steen jr. og Svein Abrahamsen, som representerer Rabinowitz-seminaret, skal også holde hver sin appell under lørdagens markering.
Snublesteiner
Avdukingen finner sted på samme dag som årsdagen for Krystallnatten.
9. november 1938 satte naziregimet i gang omfattende voldshandlinger mot jøder i Tyskland og Østerrike.
Prosjektet med gylne brostein ble startet av den tyske kunstneren Gunter Demnig i 1993. Steinene fungerer som minnesmerker over jøder og andre ofre for Holocaust.
Totalt finnes det 42.500 slike steiner i Europa. I Norge ble de første steinene lagt ned i 2010, og det er så langt lagt ned over 150 steiner her til lands.
Øvregata
Moritz Rabinowitz ble drept i Sachsenhausen i 1942 og blir altså minnet med en brostein i Strandgata.
Det blir også lagt ned en brostein for Georg Rechenberg i Øvregata. Han overlevde Holocaust og returnerte til Haugesund etter krigen.
Steinene er bestilt og finansiert av Mediehuset Haugesunds Avis.