Ble hørt om budsjettet

Engasjert: Karl Andreas Knutsen fra Forum for Natur og Friluftsliv argumenterer for at kommunen må opprettholde stillingen som miljøvernleder.Foto: Hans Inge Ringodd

Engasjert: Karl Andreas Knutsen fra Forum for Natur og Friluftsliv argumenterer for at kommunen må opprettholde stillingen som miljøvernleder.Foto: Hans Inge Ringodd

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Politikerne fikk ni innspill til budsjettet. Erling Nes Mygland talte ungdommens sak.

DEL

HAUGESUND: De ulike interessegrupperingene fikk ti minutter hver til å komme med innspill og svare på spørsmål fra politikerne. Erling Nes Mygland brukte sin tilmålte tid på fritidstilbudene for ungdom.

23-åringen, som debuterte på en talerstol, påpeker at kommunenes sparekutt innen kultur og idrett rammer ungdom og fritidsaktiviteter. Fire av sju stillinger blir tatt på Gamle Slaktehuset. De tre siste på Hemmingstad kultursenter.

Mygland er opptatt av å opprettholde aktivitetene.

– Jeg håper kommunen er villig til å samarbeide med frivilligheten. Vi ønsker en ordning der vi bruker lokalene gratis – uten kommunens sju stillinger, sier Mygland.

Han er nestleder i Hyperion Vest, som stort sett jobber for ungdom i subkulturer.

Dårlig informasjon

23-åringen er skuffet over dårlig informasjon om sparetiltakene tidligere i år.

– Det gikk flere måneder fra kuttene ble vedtatt, til vi fikk høre om dem, sier han.

Mygland forteller at de ansatte på Gamle Slaktehuset ikke hadde lov å snakke om kuttene. Han stilte på formannskapskontoret og servicesenteret for å få sakspapirene, men fikk beskjed om at lå på nett. Der fant han dem ikke.

– Jeg fikk ikke ut papirene, selv om dette er lovpålagt, sier 23-åringen, som ellers ble lovet at ungdommene skal få uttale seg i prosessen med å samle kulturenhetene under KUF.

Ulike formål

Det var god spredning på innleggene. To foreldrepar fortalte hvor viktig det var å beholde det alternative undervisningstilbudet på Fagerheim skole.

Karl Andreas Knutsen i Forum for Natur og Friluft kjempet for stillingen som miljøvernleder. Den stillingen vil rådmannen kutte.

Kornelie Rossebø Sætre orienterte om arbeidet for rusmisbrukere på Sonsenter Te Tre, Rune Endresen om Stiftelsen Haugesjøen. Begge trakk fram utfordringene de har fått med å opprettholde aktivitetene sine etter kutt i tilskuddene.

– Jeg har ikke noen innspill å gi til budsjettet. Jeg vi mer gi beskjed om at vi er der og vil bli der. Men vi tåler ikke så mye mer, sier Endresen.

Audhild Sannes ba om å få avklart hvor i kommunen Haugesund Turistforening skulle søke støtte til bl.a. folkehelsetiltaket «Friluftsliv for alle».

Arvid Grimstvedt i Fjord Motorpark på Karmøy og Ivar Jacobsen i Ironman har fått strøket tilskuddene på henholdsvis 2,5 og 0,5 millioner kroner i budsjettforslaget.

– Det er ikke kritisk for oss at det ikke er satt av penger i 2015-budsjettet. Men det er et dårlig signal at disse pengene er tatt ut av langtidsplanen, sier Grimstvedt.

I forkant

Budsjetthøringen ble gjennomført for andre gang.

– Jeg synes det er viktig å få informasjon. Vanligvis kommer innspillene etter at budsjettet er klart, og da er det for sent. Nå er vi i forkant, sier Gjertrud Kjellesvik (SV), som tok initiativet til å innføre budsjetthøringer i kommunen.

Hun ønsker at enda flere skal stille på høringene – og ikke bare dem som kjemper for å få mer penger.

– Vi har sagt at folk også kan komme for å bevare de tilskuddene de har, sier Kjellesvik.

Artikkeltags