Fikk besøk av spurveugle i hagen

 Denne spurveugla har tatt bolig i en fuglekasse på Skarstad i Haugesund.

Denne spurveugla har tatt bolig i en fuglekasse på Skarstad i Haugesund. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Se hva som dukket opp i fuglekassen.

DEL

Full tilgang: H-avis+, eavis og Rix – 5 kr for 5 uker

HAUGESUND: Ifølge de som har peiling på det er det virkelig invasjon av ugler i Norge i år. Men, at en liten spurveugle skulle titte frem fra en fuglekasse hadde verken Cato Sivertsen eller svigerfaren drømt om da de gikk ut for å sjekke hvorfor kjøttmeisene i hagen var så sinte.

Del på Facebook

- Det var søndag 30. oktober vi var på besøk i fritidsboligen til mine svigerforeldre på Skarstad nordøst i Haugesund. Vi ble oppmerksomme på at en flokk kjøttmeis hadde samlet seg og bråket fælt utenfor en fuglekasse i hagen. Plutselig dukket en liten spurveugle opp i fuglekassens åpning, sier Sivertsen.

Han forteller at han er rundt gjennomsnittet fugleinteressert, men at hans svigerfar raskt kunne konstatere at det var en spurveugle det dreide seg om.

Minst

Vår fugleekspert Jan Kåre Næss kan etter å ha sett bildene bekrefte at det er en spurveugle det er snakk om.

- Dette er den minste uglearten i Norge. Mye kan tyde på at denne har tatt bolig i fuglekassen og at han driver og jakter blant annet på meis som han lagrer i kassen, sier Næss.

Han forteller at det er ugleår i dag, men at vi her i vårt distrikt ikke har sett mye til økningen i bestanden. Men det kan det bli en endring på.

- Ja, grunnen til at det er mye ugle i år er at bestanden av smågnagere har økt. Når smågnagerne på Østlandet og i Nord-Norge nå går under jorden eller trekker innendørs må uglene utvide jaktområdene sine. Da sprer de seg ut over hele landet, sier Næss.

Vil se med egne øyne

Fredag setter han seg i bilen og drar opp til Skarstad ved Sakkestadvatnet med håp om å kunne få observere og ikke minst fotografere spurveugla.

- Den finnes ikke i mitt arkiv fra før, så nå må jeg benytte muligheten, sier Næss.

Sivertsen og svigerfar skal forsøke å legge forholdene til rette for at Næss kan få se spurveugla med egne øyne.

- Vil skal prøve å få det til slik at han får tilgang til fuglekassen, sier Sivertsen.

Artikkeltags