Gå til sidens hovedinnhold

Frykter for livene sine

Artikkelen er over 10 år gammel

HAUGALANDET: Tsjetsjenske flyktninger med avslag på asylsøknaden, sover ikke lenger om natten.

Mandag morgen ble 17 tsjetsjenske flyktninger pågrepet i Haugesund. Tirsdag ble til sammen 50 russiske statsborgere sendt ut fra Norge, bekrefter Politiets Utlendigsenhet (PU). Hendelsen har gått sterkt inn på det tsjetsjenske flyktningmiljøet på Haugalandet.

Tre avslag om asyl

«Ada», hennes to barn og mann har i løpet av tre år i Norge fått avslag på søknaden om asyl tre ganger. Barna går i barnehage og på skole og snakker, ifølge moren, godt norsk.


Del på Facebook


Siden mandagens pågripelse har virkeligheten kommet enda nærmere familien. De tenker hele tiden på at politiet når som helst kan banke på døren. Norske myndigheter mener det er trygt for «Ada» og familien å dra tilbake til Tsjetsjenia. Dette stemmer ikke, forteller tobarnsmoren.

–Livsfarlig å returnere

– For tsjetsjenere flest er det trygt, men ikke for oss. Etter krigen har det blitt livsfarlig for oss å oppholde oss der, sier hun med tårer i øynene.

– Hvorfor det?

– Det får jeg ikke lov av advokaten min å uttale meg om. Det kan røpe for mye om hvem vi er, hvor vi befinner oss og gjøre det enda farligere for oss å returnere, svarer hun.

Også søstrene «Marta» og «Julia» har fått avslag på sine asylsøknader to ganger i løpet av tre år og oppholder seg ulovlig i Norge. Det siste avslaget fikk de for ett år siden.

–Egentlig ville jeg returnere frivillig da jeg fikk det første avslaget. Men så fikk jeg ny informasjon fra slektninger i Tsjetsjenia om at det ikke var trygt likevel, sier «Marta».

Søstrene har gitt opp norske myndigheter og kommer ikke til å anke inn avslagene på nytt.

Vanskelig hverdag

Kvinnene kjenner godt Mohammad Hanpascha Irashanov, som ble sendt ut av landet på tirsdag.

– Han snakker godt norsk og har bodd i Norge i 7-8 år. Det er veldig trist at han er blitt sendt ut, sier de samstemte.

FØLG HAUGESUNDS AVIS PÅ FACEBOOK:

Kommentarer til denne saken