Hvorfor irriterer jeg meg?

IRRITASJON: Det som irriterer meg mest er at det irriterer meg at jeg irriterer meg så mye over unødvendige ting, skriver innsenderen og viser til kjøring i rundkjøringer som et eksempel. Arkivfoto: Grethe Nygaard

IRRITASJON: Det som irriterer meg mest er at det irriterer meg at jeg irriterer meg så mye over unødvendige ting, skriver innsenderen og viser til kjøring i rundkjøringer som et eksempel. Arkivfoto: Grethe Nygaard

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

DEBATT: I det daglige bruker jeg unødvendig energi på å irritere meg over små ting. Jeg kjefter høyt for meg selv og stønner oppgitt over hvor dumme og uvitende folk kan være. Hvorfor gjør jeg dette? Og bruker andre like mye energi på å irritere seg over meg?Anna Sofie Kongshavn Aksdal
Haugesund


Orddeling viser seg å være et vanskelig element innen spesielt handels- og servicebransjen. Overskrifter som «super salg», «lager tømming», «søndags åpent» og «pris fest» gjør meg irritert.

Verre er det med etiketter på selve maten, «ananas biter i vann», «tunfisk biter» og «pizza ruller».

Nei, ananasen biter ikke i vann, tunfisken er død, og pizzaen ruller ikke på bordet.

Jeg elsker barn. Men ikke la barnet ditt springe fritt rundt i restauranter, på båten eller i kinosalen. Alle barn hyler, men det er foreldrenes reaksjon som irriterer meg. Hvorfor får de fortsette uten tilsnakk? Hvorfor er det ingen som reagerer når alle blir forstyrret av hyl mens de prøver å nyte maten de har betalt for i dyre dommer?

Kom til avtalt tid. Det handler om respekt for andre mennesker, og deres tid. Og skulle du mot formodning komme for sent, så ta opp mobilen din og gi beskjed. Ikke send en melding om at du kommer om fem minutter, når du vet at det tar ti. Ikke skyld på trafikken, men legg inn ekstra tid, slik at hvis noe skjer kan du fortsatt komme tidsnok.

Som relativt ny sjåfør har jeg fått en rekke nye irritasjonsmoment i min hverdag. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har hevet stemmen alene i bilen og slått på fløyten til de håpløse bilistene rundt meg. Er det så vanskelig å vite hvilken fil man skal ligge i i rundkjøringer? Og ligger du i ytterste felt må du huske å gi plass til bilen i innerste gjennom hele rundkjøringen, ikke bare halve.

Noe av det verste er når biler får meg til å stoppe helt opp på grunn av vikeplikten, og så plutselig svinger de. Uten å bruke blinklys. De ser jeg står der hensynsfullt for å sleppe dem fram, og så vrir de om på rattet lett som ingenting og jeg har blitt stående til ingen nytte.

Hva med å bruke blinklysene til å signalisere at du skal svinge, så kan jeg fortsette uten å stoppe unødvendig mye opp?

Hvorfor irriterer jeg meg over dette? Hvorfor kan jeg ikke bare la det være, trekke på smilebåndet og glede meg over at det faktisk finnes ferdig oppkuttede ananasbiter på boks? Hvorfor kan jeg ikke være en av dem som reiser gjennom livet uten å bruke energien på unødvendige ting, og uten å framstå som en sint gammal kjerring?

Irriterer jeg meg på ting jeg kanskje vet jeg er dårlig til selv? Jeg var dårlig i norsk skriftlig på skolen, og slet i mange år med rettskrivning.

Irriterer jeg meg over orddelingsfeil, fordi jeg endelig klarer å skrive uten de store feilene selv, så da må de andre klare det også? Irriterer jeg meg over foreldre og deres handlinger fordi jeg er usikker på hvordan jeg selv vil bli som mor en dag?

Personlig har jeg aldri vært dårlig til å komme tidsnok, tvert om, men mine foreldre kom gjerne fem minutter etter vi var invitert. Irriterer jeg meg over folk som kommer for sent fordi jeg selv gjorde det da jeg ikke styrte over min egen tid?

Irriterer jeg meg over andre bilister fordi jeg er en dårlig bilist selv? Fordi jeg var redd for å kjøre i mange år?
Det er mange ubesvarte spørsmål her. Det som irriterer meg mest er at det irriterer meg at jeg irriterer meg så mye over unødvendige ting.

Hva kan jeg gjøre for å slippe å bruke energien min på dette, og heller smile og le meg gjennom livet? Kanskje jeg bør begynne å konsentrere meg mer om meg selv, og la andre være i fred?

Kanskje jeg heller bør fokusere på å bli en bedre utgave av meg selv, og la de andre styre på med sitt. Hvis jeg slutter å irritere meg over andre, kanskje andre slutter å irriterer seg over meg.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags