HAUGESUND: I fjor var det 74 utstillere på Rådhusplassens julemarked. Så langt har 30 meldt seg på til markedet 2014.

– Vi vil helst ha dobbelt så mange, sier styreleder Morten Meland.

Sammen med leder Hilde Øygarden i prosjektgruppa har han satt 1. november som frist for utstillere som ønsker å melde seg på.

Les også:

– Da trenger vi å vite hvor vi står. Det koster en del å gjennomføre markedet, og mange legger ned utrolig mange dugnadstimer for å få dette til å gå rundt, sier han.

Årets julemarked, om alt går etter planen, blir det femte i rekken.

– Begynner folk nå å ta Julemarkedet for gitt?

– Kanskje. Noen av utstillerne tjener veldig godt, andre gjør det ikke like bra. I den sistnevnte gruppa er det muligens noen som gjerne vil ta et pauseår. Men om altfor mange tenker slikt, går det jo ikke.

Kvalitet

Arrangørene av Julemarkedet har helt siden oppstarten satt kvalitetskrav til utstillerne. Hjemmelaget, lokalt og kortreist er kriterier som går igjen i vedtektene.

– Slik skal det fortsatt være, understreker Øygarden.

– Julemarkedet skal handle om lukt og smak. Ikke om importerte plastgjenstander, selv om det kanskje kunne ha skaffet oss ti ekstra utstillere. Men da hadde vi samtidig mistet mye av særpreget som vi har bygget opp de siste årene, skyter Meland inn.

Ekstra helg

Årets julemarked skal etter planen åpne torsdag 27. november, i forbindelse i med julegateåpningen. Markedet holder da åpent påfølgende fredag, lørdag og søndag.

– Deretter er det åpent fredag 6. og lørdag 7. desember, samt fredag 13. og lørdag 14. desember. Altså én helg ekstra sammenlignet med tidligere år, forklarer Øygarden.

– Kundene har gitt oss tilbakemeldinger om at de ønsker at markedet strekkes nærmere jul, og flere av utstillerne har gitt beskjed om det samme, føyer hun til.


Selv om påmeldingen har gått tregere enn tidligere år kan Øygarden og kollegene i prosjektgruppa glede seg over at flere nykommere har meldt seg på.

– Heldigvis, på den måten klarer vi å fornye oss. Og så er det bra at flere av veteranene som vi vet publikum setter pris på også ønsker å være med i år, sier hun.