– Viktig å ikke delta på alt

Disse guttene på fire måneder nyter godt av at mødrene skal lære seg babymassasje i permisjonstiden. F.v. Camilla Holme og sønnen Lars, Claudia Mocci og sønnen Aurelio og Ingrid Tjøsvoll og sønnen Markus.

Disse guttene på fire måneder nyter godt av at mødrene skal lære seg babymassasje i permisjonstiden. F.v. Camilla Holme og sønnen Lars, Claudia Mocci og sønnen Aurelio og Ingrid Tjøsvoll og sønnen Markus. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Listen over hvilke aktiviteter småbarnsforeldre kan være med på er lang. Babymassasje og kunstbaby er de ferskeste tilbudene.

DEL

HAUGESUND: Småbarnsforeldre på Haugalandet tilbys også babysvømming, babybio og babysang. For å nevne noe.

– Tilbudet til dagens småbarnsforeldre er stort. Mange opplever høye forventninger til hva de skal gjøre i permisjonstiden, men det er viktig å ikke delta på alt. Vær litt tilbaketrukket med god samvittighet. Timeplanen må ikke bli for full, advarer helsesøster Berit Hauge ved Sentrum helsestasjon i Haugesund.

Kurset i babymassasje går over fem uker. Instruktørene er opptatt av foreldrenes tilstedeværelse overfor barna.

LES OGSÅ:

Legger bort mobilen

– Det er så mange som har det travelt i hverdagen og som skal rekke over alt. På vårt kurs er oppmerksomheten på babyen og ikke på mobilen. Den legger vi bort, sier Torhild Borlaug.

Sammen med Siv Anett Hernar Belgum og Lill-Harriet Simonsen ble de nylig sertifiserte instruktører i babymassasje.

De er ikke bekymret for om det er plass til flere aktivitetstilbud til småbarnsforeldre.

– Vi har fått tilbakemeldinger på at det er et etterlengtet tilbud. Vi ønsker at foreldrene skal senke skuldrene og få et avbrekk fra hverdagsmaset når de kommer på våre kurs.

Massasjen har gode effekter på blant annet søvnmønsteret og kolikk, forteller Siv Anett Hernar Belgum.

– Spennende kurs

Ingrid Tjøsvoll har deltatt på kurset tre ganger sammen med sønnen Markus (4 mnd.).

– Jeg syntes det hørtes ut som et spennende kurs som jeg ønsket å delta på. Vi går også på babysvømming en gang i uka. Jeg synes i grunnen det er nok, for jeg har også mange venner som er hjemme i permisjon nå, sier hun.

– Kjønnsnøytralt tilbud

I desember begynte Haugesund Billedgalleri å montere stellebord. Nå er de klare til å ta imot mødre og fedre på omvisninger de kaller Kunstbaby.

– Foreldrene får omvisning på en aktuell utstilling i rolige omgivelser. Vi tar det i tempoet til babyen, og skrik og skrål er selvsagt tillatt. Vi håper dette kan være et påfyll i hverdagen til småbarnsforeldre og et alternativ til å gå på kafé, sier gallerileder Grethe Lunde Øvrebø.

De ble inspirert av Edda Kino, som tilbyr babybio.

– Det slo oss at vi også kunne ha et tilbud, og andre kunstmuseum har også startet med dette. Vi synes dette er et kjønnsnøytralt tilbud som vi håper både fedre og mødre vil benytte seg av, sier hun.

Dette kan du gjøre

Lekegruppe: På Bleikemyr bydelshus. Her tilbys også familiekafé hver fredag.

Babysvømming: Tilbys i Haugesund, Tysvær og Karmøy

Babysang: Tilbys ved Haugesund Kulturskole, Udland kirke, Menighetshuset, Misjonshuset, Rossabø kirke, Frelsesarmeen, Fjellstemmen barnehage

Åpen barnehage: På KM-huset for foreldre og barn

Kulturbaby: Omvisning på Haugesund Billedgalleri for foreldre og barn

Babymassasje: Kurs tilbys barselgrupper, eller instruktørene setter sammen grupper selv

Babybio: Kino tilrettelagt slik at man kan ta med baby på Edda Kino

Åpen kafé: På Hemmingstad Kultursenter hver dag

Oversikten gjelder hovedsakelig Haugesund og baserer seg på informasjon fra helsestasjonene

Artikkeltags