Her er MC-avtalen

Faksimile av avtalen som politiet har sendt ut til utestedene i Haugesund.

Faksimile av avtalen som politiet har sendt ut til utestedene i Haugesund.

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Politiet har formet en skriftlig samarbeidsavtale som skal hindre at personer med MC-vest eller MC-merker slipper inn på utesteder i Haugesund.

DEL

HAUGESUND: Avtalen er sendt til utestedene av politistasjonssjef Jørn Schelderup på vegne av Haugaland og Sunnhordland politidistrikt, og lyder:

«Utestedet/vaktselskapet skal ikke tillate adgang til personer som er kledd i colours, MC vester/merker og annen bekledning med symboler tilhørende MC miljøene. Politiet forplikter seg til å støtte opp under håndhevelsen av forbudet.»

Fungerende politimester i Haugesund Modolf Haraledseid, forteller at brevet som er sendt til utesteder/vaktselskaper, ble sendt i juni. Det er et forslag til avtale mellom politiet og utestedene og vaktselskaper.

– Forpliktende samarbeid

– Vår intensjon er å inngå et forpliktende samarbeid med de utestedene som velger å skrive under på avtalen med oss, sier Haraldseid.

Han presiserer at det er frivillig om utestedene vil inngå en slik avtale med politiet. Den innebærer eventuelt et forpliktende samarbeid om håndhevelsen av forbudet.

Haraldseid sier avtalebrevet er basert på vedtaket i Haugesund kommune. Den er faktisk en del av grunnlaget for bystyrets vedtak om å anmode byenes utesteder om å nekte adgang for folk med ryggmerker og MC-vester.

Det er dette vedtaket politiet har fulgt opp.

– Ikke unødvendig kontroll

– Dette er ikke et forsøk på å drive med unødvendig kontroll fra vår side. Heller ikke å kneble ytringsfriheten, sier han.

Avtalen er ifølge Haraldseid laget etter en mal fra andre politidistrikter – en modell fra Oslo og Drammen. Fungerende politimester viser også til at det er bredt engasjement i Haugesund.

– De fleste er positive. Reaksjonen fra utestedene var også positivt, selv om det ennå er for tidlig å si noe om hvor mange som vil undertegne avtalen, sier han.

Han innrømmer at det har kommet enkelte negative reaksjoner, og at politiet derfor vil se på ordlyden i forslaget på nytt. Men det vil først skje etter ferien.

– Hvis avtalen kan misforstås vil vi se på den og eventuelt endre ordlyden, sier han.

– Hvor lovlig er dette?

Tom Erga som er medlem i Viking MC og opprettet Facebook-gruppa «Vi som tar avstand fra total forbud for MC vest/MC tilhørighet i bybildet» har sendt avtalen til Justisdepartementet med følgende bekymringsmelding:

«Jeg lurer på hvor lovlig dette dokumentet er, for her står det svart på hvitt at jeg ikke kan ta med guttungen på 12 år på motorsykkelen ned på kaien og drikke kaffe og spise is, fordi vi har MC-klær på oss».

Protesterer

I dag samles MC-klubber på Haugalandet seg til protestmarsj mot politikernes anmodning om å nekte symboler som viser MC-klubbtilhørighet på byens utesteder.

Marsjen går fra Aksdal til Haugesund og alle motoriserte kjøretøyer er ønsket velkommen på turen.

Erga har fått melding om at det kommer deltakerne også fra Sør- og Østlandet i tillegg til store deler av Vestlandet.

Artikkeltags