SOS Rasisme i retten

MØTER I RETTEN: Hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen er den eneste foruten advokaten som møter for SOS Rasisme når tvistemålssaken mellom organisasjonen og Landsråd et for Norges Barne- og ungdomsorganisasjoner starter mandag.

MØTER I RETTEN: Hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen er den eneste foruten advokaten som møter for SOS Rasisme når tvistemålssaken mellom organisasjonen og Landsråd et for Norges Barne- og ungdomsorganisasjoner starter mandag. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Nettet snører seg rundt SOS Rasisme. Men Kjell Gunnar Larsen avviser alle anklager om juks.

DEL

HAUGESUND: I to uker skal saken om hvorvidt SOS Rasisme har jukset til seg millioner, fylle dagene i rettssal 22 i Haugaland Tingrett.

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) krever at SOS Rasisme tilbakebetaler 9,7 millioner kroner. Hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen fra Haugesund har tatt plass ved siden av de to advokatene som representerer organisasjonen, Arne Heiestad og Peter Skarbøvig.

Del på Facebook

LES OGSÅ: LAGER NY ORGANISASJON

Første dag av den omfattende rettssaken går til innledningsforedraget til saksøkers advokat Steffen Brandstad. Det er en sak med mange detaljer og mange vitner skal føres, sa rettens formann Svein Åge Skålnes da saken startet i Haugaland tingrett mandag morgen.

– Vi mener SOS Rasisme har misligholdt vilkårene for tildeling av offentlige midler, sier LNUs prosessfullmektig, Steffen Brandstad.

Hovedankepunktene fra LNU er at SOS Rasisme har oppgitt høyere medlemstall enn de har grunnlag for, og at for mye av midlene som er tildelt har blitt værende i sentralleddet framfor å bli fordelt til lokallagene.

Daglig leder og hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen mener kravet er en del av en hekseprosess mot organisasjonen han har vært med i siden starten.

De siste 18 årene har han vært hovedkasserer.

Anmeldt av departement

– At vi skal i retten er bra. Vi har bedt alle som mener vi har gjort noe galt om å anmelde oss, sier Larsen til Haugesunds Avis.

Det har «noen» også gjort.

I juli mottok Haugaland og Sunnhordland politidistrikt (HSPD) en anmeldelse fra Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet.

– Vi anmoder om at dere starter etterforskning mot SOS Rasisme. Bakgrunnen er at organisasjonen har mottatt uberettiget statlig tilskudd ved å gi uriktige opplysninger om antall medlemmer i organisasjonen, står det i anmeldelsen.

Det er departementets eget organ Fordelingsutvalget som foretar tildeling av tilskudd.

Kuttet medlemstall

Utvalget har bedt SOS Rasisme gjennomgå sine medlemstall for 2009 og 2010, og fikk tilbake et tall som var totalt 30.000 medlemmer lavere.

– Vi ble tvunget til å oppgi medlemstall etter retningslinjer som vi ikke på noe tidspunkt har akseptert, begrunner Larsen.

Likevel skriver departementet følgende i anmeldelsen:

– Vi kan ikke lenger feste lit til organisasjonens oppgitte antall medlemmer.

Utvalget har avslått søknaden om tilskudd i 2010, og krever samtidig 5,2 millioner kroner tilbakebetalt fra årene 2007–2009.

Den anmeldelsen har ikke politiet begynt å jobbe med foreløpig.

Og Oslo kommune har – etter råd fra kommuneadvokaten – framsatt krav om 2,2 millioner kroner fra Oslo SOS Rasisme, skrev Dagbladet i juli. Årsaken er påstått medlemsjuks.

– Rein samvittighet

Kjell Gunnar Larsen møter anklagene med at han som hovedkasserer har rein samvittighet.

Mandagens rettssak er bare mellom LNU og SOS Rasisme.

Spørsmålet retten skal ta stilling til, er om LNU har rett på å få midler tilbakebetalt.

Larsen er klar for å begynne.

Slik han ser det, er anklagene fra motparten at:

l SOS Rasisme ikke er en demokratisk organisasjon,

l SOS Rasisme ikke har utbetalt tilstrekkelig av støtten til lokallagene sine, og

l SOS Rasisme sin definisjon av «familiemedlemskap» er i strid med norsk lov.

– De påstandene er bare tull, mener Larsen.

Europas største?

Stemmevolumet hans blir høyere, engasjementet sterkere.

– Vi har styrende organer på lik linje med andre organisasjoner. Vi kan dokumentere at lokallagene har fått de tilmålte 95 prosentene av tilskuddet fra LNU. Og vår måte å beregne familiemedlemskap på, er godkjent av revisorer i mange år, sier Larsen.

Dagbladet har i gjentatte artikler gjennom det siste året omtalt SOS Rasisme og det påståtte medlemsjukset.

Avisa skisserer at sakene mot organisasjonen er norgeshistoriens største i sitt slag. De totale kravene mot SOS Rasisme er nå på over 16 millioner kroner.

Rettssaken i varer ti dager.

Artikkeltags