HAUGESUND: – Jeg har syslet med tanken i ti år, sier Bjørn Dybdahl (53).
Nå tar Petrotech-gründeren og Høvleriet-eieren første skritt for å realisere forretningsideen om Haugesund Mikrobryggeri. Han søker Haugesund kommune om bevilling til å brygge og selge egetprodusert øl på Høvleriet.
Del på Facebook
– Dersom jeg får mulighet til å gjøre dette, må jeg vurdere rammebetingelsene. Men jeg er også spent på om haugesunderne er klar for å drikke Haugesunds-øl, sier Dybdahl.
LES OGSÅ: BYEN HADDE SITT EGET ØLMERKE
Fra før av har Høvleriet alminnelig skjenkebevilling for salg av (industriprodusert) øl, vin og brennevin og serveringsbevilling for mat.
Urban utvikling
På reiser i inn- og utland har Dybdahl drukket øl på nano- og mikrobryggerier. I Norge er det en håndfull slike, med Oslo Mikrobryggeri (startet i 1989) som det eldste. I England, USA og flere andre land har det de siste årene blitt etablert mange puber og skjenkesteder, som selger selvbrygget øl.
Dybdahl ser på etablering av mikrobryggerier som en del av den urbane utviklingen i moderne byer.
– For å kunne kalle seg by, er man nødt til å ha eget øl, sier han.
Samtidig mener han at et mikrobryggeri er viktig for å ta vare på kulturhistorie og gamle bryggertradisjoner.
Ved et veiskille
53-åringen har brukt store summer på å restaurere og ta vare på viktig byhistorie etter at han midt på 1990-tallet overtok de falleferdige bygningene til Haugesunds Høvleri & Trælastforretning ved Smedasundet. Hensikten har vært å bevare kulturminner og gi publikum kulturopplevelser i historiske og autentiske lokaler.
Dybdahl mener at han på mange måter står ved et veiskille. Skal han satset på utleie og kontorer, eller skal han videreføre Høvleriet som serveringssted og arena for opplevelser og events.
Han ønsker å gjøre det siste – dersom prosjektet er liv laga.
– Jeg håper bare Haugesund er klar for et bryggeri, sier Dybdahl.
Vil ta to år
Dersom brikkene faller på plass, vil han investere mellom to og fem millioner kroner i bryggeriutstyr. Ølbryggingen vil skje i tredje etasje på Høvleriet.
Oppskrifter er ikke klar ennå. Dybdahl ser for seg et samarbeid med de mange som driver hjemmebrygging på Vestlandet, eventuelt også med publikum, for å finne oppskriften på et smakfullt lokal øl.
– Dersom jeg går i gang, vil jeg ha en langsiktig horisont på satsingen. Jeg ser for meg at det vil ta halvannet til to år å komme i gang og sikter meg inn mot juleølet i 2013, sier Dybdahl.