HAUGESUND: Morgenfriske haugesundere på grytidlig bytur søndag morgen kan få oppleve byen i all sin nattmat-prakt. En næringsrik restefest for fugler og rotter både langs fortauskantene og midt i veien. De forsyner seg broderlig av en meny bestående av kebabrester, maiskorn fra nattens bakte poteter og revne, våte pizzabunnskorper. Appetitten er stor. De slåss ikke om maten. Det er mer enn nok til alle.

Men det er før Haugesund kommunes utkommanderte kommer på plass og vasker gatene fri for salatblader, papir og hårstrikker, og byen blir ren og pen igjen. Byen er klar for en ny uke.

Og i mellomtiden har innbyggerne ute på byen gjort sitt natt til søndag. Men ikke all verden av gale greier. 

- Det har vært litt dårlig vær, så det har ikke vært de store tingene i natt. Men vi har en person i arresten som vil bli presentert et forelegg på 8.000 kroner når han våkner, sier vakthavende Andrè Skram Hansen ved politiet i Haugesund.     

Han ble tatt inn klokken to i natt ved et utested på Indre kai i Haugesund. Da politiet kom til etablissementet hadde vekterne plassert ham i bakken. Gjesten var stadig like umulig. Overstadig beruset.

- Selv da politiet kom fortsatte han å oppføre seg ufint, og han ble tatt med inn til politihuset for ordensforstyrrelse, forteller Skram Hansen.

Rusa russ

Russefeiringen starter tidligere og tidligere, sies det. Og i Grinde stemmer ryktene med realitetene. På grendahuset var det full fest lørdag kveld, og selv arrangørene ble engstelige for at festen ville eskalere i en retning de ikke ønsket seg.

300 mennesker dukket opp i Grinde. Det kan nok ikke bare være Grinde-ungdom med ambisjon om generell studiekompetanse, for her samlet russefesten kreti og pleti. De fleste hadde vært på vorspiel og fest i noen timer.

- De ringte politiet før midnatt fordi det kom flere folk enn hva arrangøren først hadde sett for seg. Det ble uhåndterlig og mange var beruset. Det er jo ikke noe nytt i seg selv, men politiet valgte å bli der en time. Og i løpet av denne timen valgte mange av ungdommene å forlate stedet og forhåpentligvis dra hjem. Det skal også sies at selv om ungdommene var fulle, oppførte de seg greit, sier vakthavende.

Politiet ble oppringt av en person utenfor sitt hjem på Bakarøy i Haugesund klokken 01.40 i natt. Han var mistenksom. Noen hadde vært der før ham.

- Et vindu var brutt opp og han mente å tro han visste hvem som hadde tatt seg inn. Poltiet kom til stedet, sjekket opp og har noen spor å gå etter. Men ingenting var tatt fra leiligheten, sier Andrè Skram Hansen i Sør-Vest politidistrikt.

På Stord ringte en mann politiet fra sin egen privatfest. En gjest i 30-årene hadde vært full og kranglete hele kvelden, han hadde lagt innringer/melder i gulvet og han var ikke til å ha i hus. Politiet kom til adressen og har opprettet sak mot mannen. Han ble kjørt hjem til seg selv med klar beskjed om å holde seg hjemme. Dette skjedde klokken 22.30.

Langt senere, nærmere bestemt klokken 03.30, stoppet en patruljebil en bil på Ådlandsveien på Rommetveit. Sjåføren var ute og kjørte bil i fylla. En mann i 30-årene.

Lørdag ble en mann i 40-årene i Skjold siktet for promillekjøring og kjøring uten gyldig førerkort.

På Karmøy ble det utført promillekontroll med 70 kontrollerte. To sjåfører ble anmeldt for kjøring uten gyldig sertifikat.