HAUGESUND: Shabby Records er mer enn en butikk. En samlingsplass for dem som sverger til vinyl, ung eller gammel eller som liker det fysiske formatet. Som for mange yngre fortoner seg litt gammeldags. Den nye tiden har kommet til Shabby.

– Vi fikk betalingsterminal i forrige uke. Da har vi holdt på i 21 år før vi fikk den. Vanligvis har folk måtte gå til Narvesen for å ta ut penger, eller til nærmeste minibank. Kun noen få har sagt de skal ta ut penger og ikke kommet tilbake, forteller Vidar Wenneck Aas, innehaver av butikken, som selger både brukte LP-plater, CD-er og DVD.

På tide å satse

– Har det ikke vært tungvint å drive butikk uten betalingsterminal?

– Jo, kanskje. Har hatt mye å gjøre i butikken, så det har blitt utsatt. Da vi fikk nytt kassesystem som gjør mye regnskap for oss, tenkte vi at det var på tide å satse. Nå er det full pakke.

– Ingen påtrykk fra kundene, altså?

– Noen synes det er litt trist at vi ikke gjør det på gamle måten, vi er jo i vinylalderen fremdeles, sier Aas.

Det går mange historier om Shabby Records. En er at da butikken fikk nytt organisasjonsnummer, skrev Asbjørn Slettemark som den gang styrte Farojournalen, at selskapet var oppløst.

– Jeg måtte forklare at vi fortsatt eksisterte. Da svarte han at det var godt å høre; her kjøpte han nemlig Iron Maiden-plater da han var yngre.

Økning i regnskapet

Shabby Records har ikke merket de dårlige tidene i platebransjen, selv om det går litt opp og ned. Vidar W. Aas vil ikke snakke mye om omsetning, men røper at fjorårets regnskap viste en økning på 40.000 kroner i forhold til året før.

– Får vi inn en god platesamling, kan vi selge masse. Den går ut på null komma null. En av platene til Vise- og lyrikkfestivalen i Haugesund gikk for 2.500. Da var det to som bød, men det er heller sjeldent. En vanlig brukt plate har en pris på 50–60 kroner.

Vinyl i en evighet

– Holder Shabby Records ut 10–15 år til?

– Vi har mange bein å stå på, og selger mye DVD og T-skjorter, og både nye og brukte CD-er. Men vi kan ikke konkurrere med Platekompaniet på norske plater. Kanskje det at vi tar bankkort kan øke omsetningen? smiler Aas. Så lenge det fins samlere blant oss, tror han det vil være etterspørsel etter vinyl og CD.

– Vinyl varer en evighet. Fikk inn en plate fra 60-tallet som så ut som den var overkjørt av bildekk, men lyden var topp.