MUSIKK: Førstkommende fredag spiller Morten Harket med band i Maritim Hall i Haugesund. Tidligere i år kom frontfiguren, vokalisten i a-ha og tidenes norske popstjerne ut med sitt andre soloalbum.

«Brother» fikk en blandet mottagelse, men konsertene har gått strålende.

– Jeg gjorde en del festivaler i sommer, noe som var en helt ny opplevelse for meg. a-ha var aldri noe festivalband. Jeg var spent på forhånd, men det ga meg tenning, sier Morten Harket til Haugesunds Avis.

Lengsel etter Haugesund

Han gleder seg til å komme tilbake til byen han ikke har vært i siden a-ha spilte i Haraldsvang Amfi i 2007.

– Hva husker du fra den?

– Jeg tenker på været. Det regnet noe helt kolossalt, sier Harket.

Morten Harket har et godt forhold til Haugesund. Han har vært på båttur i skjærgården.

– Dere i Haugesund er heldige. Og dette sier jeg ikke bare fordi jeg snakker med deg. Jeg mener virkelig at jeg har en lengsel etter naturen dere har. Den kontante, ville og identitetssterke naturen rundt Haugesund. Helt fantastisk.

– Men det er ikke så verst i Oslo heller?

– Nei, det har du rett i. Men det er noe annet, sier Harket.

Morten Harket har en sterk forhistorie med a-ha. Den slipper han aldri unna.

– Jeg har hatt to frie horisonter. Det var på midten av 90-tallet, da a-ha sluttet å eksistere og jeg laget min første plate, «Wild Seed». Og nå med «Brother». I ettertid vil «Brother» stå igjen som noe av det viktigste jeg har gjort. Det har vært en opptur. Jeg liker å begynne på flatmark, å støpe noe på nytt, brette opp ermene og bygge opp ting fra bunn av, sier Harket.

Kollaps

Harket synes ikke det er så interessant å snakke med journalister om musikken han lager.

– Nei, fordi musikk må lyttes til og oppleves. Hver enkelt må få lov til å legge det en ønsker i den, sier Harket.

Men musikkbransjen har han tanker om.

– Da jeg ga ut «Wild Seed» så jeg platebransjen kollapse innenfra. Mange hundre mennesker mistet jobbene sine. Jeg luktet lunta og trakk meg ut av den internasjonal plateindustrien.

– Synes du det er trist?

– Hva skal jeg si til det? Mekanismene var annerledes enn nå. I gamle dager ble det som var bra og kult filtrert gjennom et system som var flinke til det. I dag er det en million som har noe de skulle ha sagt, og det finnes en milliard scener å få ut musikken på. Men det er det samme som om at det ikke finnes noen scene, og det må endre seg, sier Harket.

Konserten i Maritim Hall vil kretse rundt platene «Wild Seed» og «Brother».

– Og noe av det andre som tydeliggjør meg, sier Morten Harket.

LES OGSÅ: