Gå til sidens hovedinnhold

Femti år siden Marilyn Monroe døde

Artikkelen er over 8 år gammel

Telefonen ringte hos politiet i Los Angeles litt før klokken halv fem om morgenen 5. august 1962. Meldingen var kort og sjokkerende: Marilyn Monroe var funnet død.

LOS ANGELES: Hun lå naken i sengen hjemme på sitt eget soveværelse. Et halvt århundre senere lever minnet om Marilyn som en av tidenes mest populære filmstjerner – "våre fantasiers Afrodite", som den amerikanske historikeren Lois Banner kaller henne.

– Hun kunne være uskyldig, sexy, glamorøs, lekende, glad og trist – og noen ganger var hun alt dette på en og samme tid, sier Banner til nyhetsbyrået DPA.

En pengemaskin var og er hun også. Bare Elvis Presley og Michael Jackson har tjent inn mer etter sin død.

Delvis norskættet

Marilyn Monroe ble født i Los Angeles 1. juni 1926 som Norma Jeane Mortenson, men ble døpt Norma Jeane Baker. Faren var delvis norskættet og het Martin Edward Mortensen, moren het Gladys Pearl Monroe og var født i Mexico.

Hun fikk sin første lille filmrolle med replikker i 1948, og to år senere fikk hun sterk ros fra kritikerne for rollen i det Oscar-nominerte dramaet "Asfaltjungelen". I 1953 kom den første virkelig klassiske Marilyn-filmen, "Herrer liker blonde piker".

Den romantiske komedien "Gresskar i nød" fra 1955 og mer dramatiske"Bus Stop" fra 1956 ga nye gode kritikker. I 1959 gjøglet hun i Billy Wilders regi friskt i "Noen har det hett", i samspill med Tony Curtis og Jack Lemmon.

Fra wikipedia.org/wiki/Marilyn_Monroe:

Det er uvisst kven som var far til Monroe. I Haugesund er det sett opp ei statue av Marilyn Monroe. Martin Edward Mortensen, som på dette tidspunktet var gift med mora, sto oppført som far i fødselsattesten. Han vart fødd i Vallejo, Califonia 26. februar 1897, men far hans, Martin Mortensen, fødd 8. februar 1861 i Stavanger, utvandra derfrå i 1878.

Ikke enkel

Marilyn Monroe var elsket av kinogjengere verden over, men langt fra like populær blant sine medskuespillere. Hun hadde ry på seg for å være upresis og direkte upålitelig, noe som delvis skyldtes avhengighet av alkohol og medisiner.

Mot slutten av hennes liv gikk det sterke rykter om at hun hadde et forhold til USAs president John F. Kennedy. Rykteflommen steg til nye høyder da hun sang en svært sensuell fødselsdagssang for ham i 1962 – halvannet år før Kennedy ble skutt og drept.

Marilyn Monroe var gift tre ganger: Først med politimannen James Dougherty, som hun ble skilt fra, så med baseballstjernen Joe DiMaggio, som hun også skilte seg fra, og til slutt med dramatikeren Arthur Miller, som overlevde henne. (©NTB)