HAUGESUND: Morten Joachim blir Haugesund Teaters nye sjef fra 1. januar 2019. I dag har han møtt staben ved det vesle regionteatret i Nord-Rogaland før første gang. Fem personer er fast ansatt, men rundt 150 er innom teatret i forskjellige  prosjekter hvert år.

Budsjettet er dette året på 21 millioner kroner.

– For meg er det viktig å ikke se på Haugesund Teater som en lekegrind som skal fremme meg og min personlige karriere. Jeg skal være sjef, men regner med at min bakgrunn som instruktør og dramatiker er nyttig. Og jeg vil gjerne veksle mellom de folkekjære forestillingene som får mange inn i salen, med å gi folk teater de ikke visste at de ville ha, sier 43-åringen.

Noe av grunnen til at nettopp han fikk jobben, er styreleder Silje Engeness' tiltro til hans teft og mot som teatermenneske.

Narkomane foreldre

At han skulle bli dramatiker og skuespiller sto knapt skrevet i stjernene da han som nyfødt sønn av narkomane foreldre, og måtte starte livet med heroinavvenning. Om det livet og om dødsfallene det førte til, handler hans egen monolog «Fire begravelser  og ett bryllup» om.

Og så handler monologen om viljen til å stå opp for seg selv, og om mulighetene livet likevel gir.

– Jeg har venner i Haugesund. Har vært der flere ganger, bekrefter teaterlederen som er innstilt på å synliggjøre Haugesund Teater også nasjonalt.

– Får man dyktige og troverdige kunstnere til byen, vil interessen for å oppsøke de gode sceneopplevelsene bli større. Gjenkjennelse og det å knytte teateret opp mot dem som er byens egne må være en av veiene vi kan gå.

For tiden holder Morten Joachim på å sette opp Charlie Chaplins «Diktatoren» på Rogaland Teater. Han er erfaring fra svært mange av landets teaterscener. Hans debut som dramatiker og instruktør kom med «Georgs Magiske Medisin» i 2003.

– Og så har jeg de ti siste årene tilbrakt somrene i Moelv med Prøysenspelet, sier Joachim som også heter Henriksen, men bruker Joachim som kunstnernavn.

Han kommer fra Gjøvik og bor nå Oslo.

Fornøyd

Avtroppende styreleder Silje Engeness, som fratrer i oktober, er svært fornøyd med at et enstemmig styre gikk inn for Joachim.

– Vi får en moden, svært motivert og ambisiøs teatersjef med på laget i Haugesund. Han her et stort nettverk og godt ry i teaterbransjen. Han er dessuten vant til å jobbe prosjektbasert.

Ja, det er ved å jobbe med prosjekter jeg har overlevd de siste ti årene. Blant annet med utgangspunkt i kontorfellesskapet Sorialab, som er til for folk som utvikler scenekunst.  Men nå gleder jeg meg til litt mer rammer og til ikke å måtte starte på bar bakke hver neste gang. Samtidig som vi skal finne annerledes måter å lage scenekunst på, lover Morten Joachim som også vil bruk tid før tiltredelsen på å gjøre seg kjent i regionen han skal bo, arbeide og leve i.